Hlavní obsah

Spisovatel Sławomir Mrożek zemřel

Novinky,

Polský spisovatel, dramatik a satirik Sławomir Mrożek zemřel ve věku 83 let v Nice. Uvedl to polský web gazeta.pl s odvoláním na jeho vydavatele. Spisovatel byl dobře znám i u nás, česky vyšlo několik jeho knížek včetně povídkových sbírek Slon a Útěk na jih.

Foto: Profimedia.cz

Slawomir Mrożek na snímku z roku 1986

Článek

Mrożek, který se narodil v Borzecině u Krakova, studoval po ukončení gymnázia výtvarné umění a architekturu. V padesátých letech začal s publikováním satirických povídek, které ho proslavily, jako je Slon nebo Svatba v Atomicích. Mnohé si sám ilustroval.

Současně začal psát divadelní hry, v nichž se mísilo beckettovské absurdní drama se satirou a kafkovskou bezútěšností. Zřetelně se v nich odrážela realita socialistického Polska s typickou dichotomií socialistických zemí mezi idejemi a realitou. První byla Policajti z roku 1959. Velký úspěch měla jeho hra Tango roku 1965 a pak zejména Emigranti z roku 1975, kde konfrontuje postoje intelektuála a dělníka, kteří žijí v emigraci v Paříži.

V šedesátých letech se odstěhoval do Itálie a pak do Francie, kde také zemřel, i když se opakovaně vracel do rodného Krakova.

V roce 1968 tvrdě kritizoval invazi bratrských armád do Československa. Pak byl nějakou dobu na indexu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám