Hlavní obsah

Steve Jobs vstává z mrtvých – na plátně

Právo, Věra Míšková

Byl jedním z nejbohatších a nejvlivnějších Ameriky. Steve Jobs byl ale především jedním z největších vizionářů 20. století, technologickým géniem a mimořádně schopným odborníkem.

Foto: Bontonfilm

Aston Kutcher jako Steve Jobs

Článek

Jeho jméno je synonymem pro Apple Macintosh, iPhone, iPad nebo filmové studio Pixar. Muž, který navždy změnil svět i naše možnosti, zemřel jako šestapadesátiletý v roce 2011. Nyní přichází do kin film jOBS, který mapuje vizionářské začátky i další zásadní momenty jeho života.

Režisérem je Joshua Michael Stern a velkého manipulátora, egocentrika a génia hraje Aston Kutcher, který sám patří mezi investory do nových technologií a nabídku na roli prý dostal esemeskou na svůj nový iPhone 4S. Nicméně o rozhodování, zda tuto roli přijmout, říká:

Začal jsem přemýšlet o tom, co všechno v mém životě znamenal
Aston Kutcher

„Nesmírně si práce Steva Jobse vážím a mám spoustu přátel, kteří ho znali nebo pro něj pracovali. Rozhodování, zda tuto roli přijmu, nebo ne, však bylo těžké. Ztvárnit autenticky někoho, kdo byl natolik významný nejen za svého života, ale i po něm, koho všichni znali a mají ho stále v čerstvé paměti, mě trochu děsilo. Na druhou stranu to ale byla životní výzva,“ tvrdí herec, který zároveň přiznává, že měl k Jobsovi silnější vztah, než sám čekal, že byl až překvapen, jak velmi ho zasáhlo, když zemřel:

„Nevěděl jsem, co se se mnou děje, proč mě to tak bere. A začal jsem přemýšlet o tom, co všechno v mém životě znamenal, co a jak ovlivnil, a najednou jsem se o něm chtěl dozvědět úplně všechno,“ říká Kutcher.

První ohlasy mezinárodních médií hodnotí jeho výkon jako nejlepší v jeho dosavadní kariéře a tvrdí, že postavu přivedl k životu neuvěřitelně realistickým a strhujícím způsobem.

Z garáže na Olymp

Steve Jobs se narodil 24. února 1955 americké vysokoškolačce a syrskému studentovi politologie, ale krátce po porodu ho adoptovali Paul a Clara Jobsovi.

Studia na vysoké škole sice opustil už po prvním semestru, ale přednášky, které ho zajímaly, navštěvoval ještě další rok a půl. V té době spával na zemi v pokojích svých kamarádů, na jídlo si vydělával vracením lahví od coly a jediné pořádné jídlo, které tehdy měl, bývalo to, které každou neděli rozdávalo hnutí Hare Krišna.

Nicméně jako jedenadvacetiletý založil v garáži svých rodičů společnost Apple. A divák je od momentu, kdy spolu s kolegy montoval první prototyp budoucího počítače, svědkem jeho úspěchů, ale i pracovních a osobních konfliktů. Ve filmu nechybí ani kontroverzní moment, kdy byl Jobs správní radou odvolán z vedení Applu, a důvody, které vedení společnosti k tomuto

kroku vedly…

Foto: Bontonfilm

Z filmu jOBS.

Uměl ukazovat cestu celému lidstvu, pracovat však prý byl schopný jen s vybranými jedinci. Jeho slavná věta: „Pracujte jen s génii, idioty vyhoďte!“ by z jiných úst zněla trapně, z těch jeho jen poněkud výstředně. A nač už by měl mít génius právo než na trochu výstřednosti!

Styl slavného génia

Často se o něm říkalo, že terorizuje své zaměstnance, vyhazuje je z firmy za drobnosti a přenáší příliš pozornosti na sebe. Na druhou stranu byl znám svými řečnickými schopnostmi a tím, že dokázal o své vizi přesvědčit mnoho lidí.

Úspěch jeho obchodní strategie spočíval v tom, že uměl vycítit aktuální potřeby trhu, kladl důraz na jednoduchost použití a nepodceňoval design: lidé jsou ochotni si připlatit za pocit výjimečnosti.

Na filmu se podílel mimo jiné spoluzakladatel firmy Apple a blízký Jobsův kolega Steve Wozniak, díky čemuž se můžeme těšit na skutečně zasvěcený a detailní pohled na osobnost a vývoj hvězdné kariéry jednoho z nejinspirativnějších lidí moderní doby.

A také na jeho osobní život, který prožil i jako velký boháč převážně v černém roláku St. Croix s dlouhým rukávem, modrých džínách Levi’s 501 a teniskách New Balance 992.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám