Hlavní obsah

Písničkářku Carole King ocenil Obama a její příběh míří na Broadway

Novinky, Stanislav Dvořák

V září zažije newyorská Broadway premiéru muzikálu Beautiful o životě a hudbě jedné z nejslavnějších písničkářek šedesátých a sedmdesátých let Carol Kleinové, která si říká Carole King. Hlavní roli má Jessie Muellerová.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní roli dostala Jessie Muellerová.

Článek

Mladá herečka a zpěvačka Jessie Muellerová se zatím na Broadwayi předvedla v muzikálech Nice Work If You Can Get a On a Clear Day You Can See Forever.

Jednasedmdesátiletá Carole King dostala letos na jaře od amerického prezidenta Baracka Obamy prestižní Gershwinovu cenu. Obama ji nazval „živoucí legendou”.

„Je to další z důležitých vzkazů mladým ženám o tom, že na ženách záleží,” sdělila svoje dojmy zpěvačka. Je totiž první dámou, která Gershwinovu cenu dostala. Jinak jsou jejími držiteli třeba Paul McCartney a Stevie Wonder. Poté vyloučila, že by v jednasedmdesáti odešla do hudebního důchodu. „Cítím, že by bylo hezké jít na odpočinek, ale ten čas ještě zjevně nepřišel.”

Foto: caroleking.com

Carole King

Narodila se roku 1942 v židovské rodině Kleinových v New Yorku. Už na střední škole začala zpívat, ale nejdříve se neprosadila jako zpěvačka, nýbrž jako autorka hitů, které zpívali převážně černošští umělci. Prvním velkým úspěchem byla písnička Will You Love Me Tomorrow v roce 1960.

Během šedesátých let si vytvořila renomé jako skladatelka a teprve v roce 1971 vydala dodnes obdivované průlomové album Tapestry, kde sama zpívala. K jejím slavným songům patří kromě Will You Love Me Tomorrow také Beautiful, You've Got a Friend nebo (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, které natočily a dodnes natáčejí stovky zpěváků. Během své kariéry prodala desítky miliónů alb a získala čtyři Grammy.

Reklama

Výběr článků

Načítám