Hlavní obsah

Rusnok: Potvrzuji dohodu Balvín – Burian

Novinky, Stanislav Dvořák

Předseda vlády Jiří Rusnok se v pondělí sešel s novým ředitelem Národního divadla Janem Burianem. Konstatoval, že jej celá situace, jejíž geneze podle něj začala za minulé vlády, velice mrzí a její řešení považuje za jednu z priorit vlády ČR. Uvedl to mluvčí vlády Jan Hrubeš.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jiří Rusnok čeká před návštěvou zasedání poslaneckého klubu ČSSD.

Článek

„Chci poděkovat panu řediteli Burianovi za vstřícnost, s jakou přistupoval k dosavadním jednáním. A za to, že se nepřipojil k lidem, kteří kladli ultimativní požadavky. Byl bych rád, aby toto naše dnešní setkání bylo považováno za definitivní tečku složité situace v ND. Pan ředitel má u mě kdykoliv otevřené dveře a jsem připraven být nápomocen stabilizaci situace na naší přední umělecké scéně,“ řekl premiér.

Dodal, že v neposlední řadě musí poděkovat ještě dramatikovi Pavlu Kohoutovi, který se v emotivně vyhrocené atmosféře osvědčil jako velmi dobrý mediátor. „Tímto mu děkuji a přeji mu po drobné nehodě brzké uzdravení,“ řekl Rusnok.

Ministr kultury Jiří Balvín 1. srpna Buriana odvolal, ale už druhý den ho po pokárání ze strany premiéra Rusnoka znovu vrátil do funkce.

Aféra vyvolala mimořádně velký odpor kulturní veřejnosti a více než dvě desítky vedoucích pracovníků a herců z Národního divadla daly výpověď. Vedení se sice posléze vrátilo, ale ukázalo se, že řada známých herců, jako Miroslav Donutil nebo Richard Krajčo, se už vrátit nechce. Výpovědi mohou vážně narušit hrací plán začátku sezóny Národního divadla. Jednání Jiřího Balvína tak vážně poškodilo a destabilizovalo českou první scénu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám