Hlavní obsah

V Praze začíná festival leseb a gayů Prague Pride

V Praze v pondělí začíná festival Prague Pride, který se zaměřuje na komunitu leseb, gayů, bisexuálů a translidí. Třetí ročník přehlídky, která vyvrcholí v sobotu karnevalovým pochodem hrdosti homosexuálů, nabízí skoro stovku akcí. Divadelní představení, diskuse, promítání, výstavy či koncerty tentokrát spojuje téma coming outu, tedy zveřejnění a přijetí odlišné sexuální orientace.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Festival sexuálních menšin Prague Pride.

Článek

Na ně odkazuje i letošní slogan: „Jdeme s barvou ven.“ Festival pobuřuje konzervativce, podle organizátorů ale protesty postupně slábnou.

Týdenní akce vyvrcholí sobotním průvodem s obří duhovou vlajkou, který letos půjde na opačnou stranu než v předchozích letech. Tentokrát vyrazí přes ulici Na Příkopě směrem na Letnou. Zatím chodíval přes Václavské náměstí na Střelecký ostrov. Ten se ale nyní opravuje a tradiční trasu si včas zabrali odpůrci festivalu.

Podle jeho prezidenta Czeslawa Walka se ale zdá, že protesty postupně ztrácejí na síle a utichají. Program nabízí i sportovní akce, procházky Prahou s průvodcem či debaty. Jedna z nich se zaměří na coming out v politice. Vystoupí na ní zahraniční politici či bývalý ministr dopravy Gustav Slamečka. Záštitu nad přehlídkou, kterou sami pořadatelé nazývají „nejteplejším festivalem v roce“, mají pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) a starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS). Tu za to konzervativci kritizují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám