Hlavní obsah

Poslanci chtějí dát státní vyznamenání i Mišíkovi a Hladíkovi

Sněmovna ve čtvrtek navrhla prezidentu Miloši Zemanovi na udělení státního vyznamenání rockery Vladimíra Mišíka a Radima Hladíka, kytaristu Lubomíra Brabce a opakovaně také chirurga Pavla Pafka. Seznam čítá celkem 39 jmen.

Foto: Aleš Honus, Právo

Vladimír Mišík

Článek

Mezi osobnostmi, které Sněmovna navrhla, je také akademická sochařka, autorka pomníku lidických dětí Marie Uchytilová-Kučová. Zeman už dříve avizoval, že Uchytilová-Kučová státní vyznamenání im memoriam obdrží. Dolní komora ji nominovala stejně jako Mišíka, Hladíka, Brabce a Pafka na Medaili Za zásluhy.

Na toto ocenění komora podpořila celkem 28 lidí. Je mezi nimi zpěvák Josef Černý, který je veřejnosti znám zejména z působení v souboru Moravanka pod jménem Jožka, a islandský slavista Helgi Haraldsson.

Protinacističtí i protikomunističtí odbojáři

Na nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva, Sněmovna navrhla čtyři osobnosti. Jde o válečné veterány Josefa Holce, Otakara Hrubého, Ondřeje Mézla a Pavola Švece. Řád Tomáše Garrigua Masaryka poslanci doporučili dát rovněž čtyřem lidem. Nominanty jsou Jiří Brady, který přežil holokaust, v roce 1949 emigroval do Kanady a pomáhal emigrantům, diplomat, politik a jeden z prvních signatářů Charty 77 Jiří Hájek, protinacistická a protikomunistická odbojářka Vlasta Jakubová a další účastník protinacistického odboje, za socialismu organizátor Junáka v ilegalitě Jaromír Klika.

Nominanty dolní komory na Medaili Za hrdinství se stali Božena a František Frošovi, kteří za druhé světové války pomáhali parašutistům a po prozrazení volili smrt zastřelením z obavy, aby při mučení gestapem nic neprozradili. Dalším kandidátem je legionář a účastník protinacistického odboje František Štamprech.

Loni poslanci nominovali 27 osobností. Václav Klaus jako prezident loni 28. října při svém posledním předávání státních vyznamenání udělil 22 ocenění. Ze sněmovních návrhů vyhověl třem. Vyznamenání od Klause dostali bývalý vedoucí náboženské redakce Rádia Svobodná Evropa Karel Jaroslav Fořt a protikomunističtí odbojáři Jaromír Jarmara a Hubert Procházka.

Reklama

Výběr článků

Načítám