Hlavní obsah

Hledají se poslední Muchovy plakáty, které Lendl nemá

Organizátoři výstavy plakátů Alfonse Muchy v pražském Obecním domě pátrají po třech exponátech, které ve sbírce Ivana Lendla nejsou, sdělila mluvčí výstavy Eva Hromádková. Podle ní budou organizátoři pátrat po celém světě. Výstava nabízí 116 z celkových 119 děl Muchovy plakátové tvorby.

Foto: Petr Horník, Právo

Muchovo dílo

Článek

„Plakáty, které ve sbírce chybějí a Lendlovi se nepodařilo je sehnat, se pravděpodobně vůbec nevyskytují v České republice. Oslovili jsme proto prestižní světové kulturní instituce a muzea, abychom se pokusili trojici Muchových plakátů dohledat,” komentoval úmysl Richard Fuxa, předseda správní rady nadačního fondu, který sbírku v Praze představil.

Plakát americké herečky Maude Adamsové v roli Johanky z Arku z roku 1909 se nachází v Metropolitním muzeu umění v New Yorku. Ze stejného roku pochází i barevná litografie s názvem Warnerové zaručeně nerezavějící korsety, umístěná v muzeu reklamního umění Kunstgewerbemuseum v Hamburku. Fuxa už proto oslovil vedení obou kulturních institucí s nabídkou částečného vystavení sbírky v těchto prostorách s možností získání konkrétního exponátu.

Výstavu navštívilo 138 tisíc lidí

Největším oříškem pátrání však zřejmě bude plakát, který Mucha vytvořil pro vystoupení hudebního skladatele a pianisty českého původu Rudolfa Frimla v Chicagu v roce 1906.

„Ví se, že Muchovy plakáty nejsou jediné originály, od každého vždy existovalo více exemplářů. To nám dává naději, že se podaří dohledat i tento poslední reklamní plakát, který roky nikdo neviděl. Vyzýváme i veřejnost, aby nám pomohla zkompletovat tuto unikátní sbírku významného secesního malíře. Jsem přesvědčen, že bychom tím prestiž sbírky a zájem fanoušků ještě zvýšili. Všichni bychom byli nadšeni, kdybychom ji mohli představovat jako skutečně kompletní,” dodal Fuxa.

Od zahájení výstavy Ivan Lendl: Alfons Mucha 10. dubna zavítalo do Obecního domu 138 301 českých i zahraničních návštěvníků. Pro velký zájem byla expozice prodloužena do 10. září. Je otevřena denně od 10 do 19 hodin. Více informací je na stránkách www.lendl-mucha.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám