Hlavní obsah

Balvín: Neberu to jako selhání, beru to jako poučení

Ministr kultury Jiří Balvín nechápe kauzu s odvoláním a okamžitým vrácením ředitele Národního divadla Jana Buriana do funkce jako své selhání a překvapil ho údajně hlavně atak médií.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Balvín

Článek

O čem bylo jednání s Janem Burianem?

Jednání bylo o tom, že jsme měli více času si objasnit stanoviska, proč k tomu nedorozumění došlo. Pan docent byl vstřícný, stejně jako včera, není to člověk, který by se urážel, na druhou stranu to není člověk, který by toužil po funkcích. Vše jsme si objasnili, pravidla fungování, pravidla informování. Udělali jsme společné prohlášení. Řekl, že se všemi znovu promluví, převzal si jmenovací dekret a bude jednat se všemi, aby situaci v ND uklidnil.

Našli jste společnou shodu?

Ano, našli jsme společnou shodu a budeme pokračovat dál v jednání, protože problémy ND jsou veliké, kvůli tomu násilnému sloučení ND se Státní operou, to on taky považuje za velký problém. To je delší výhled, teď jsou tam jiné problémy, které musí řešit.

Budete tedy postupovat společně?

Dohodli jsme se na společném postupu, budeme se vzájemně informovat, vyjasnili jsme si vztahy.

Jak celou záležitost vnímáte?

Jako nešťastnou, já jsem to řekl, a myslím, že je to uzavřené.

Nebudete z toho vyvozovat nic dalšího?

Ne.

Proč se premiér Rusnok rozhodl k tomuto kroku?

My jsme si to vyjasnili, že to je problém. K tomu našemu racionálně ekonomickému pohledu – jsme oba zastánci veřejného výběrového řízení na takové důležité posty – se tady ukázalo, že kulturní fronta má jiný pohled, že upřednostňuje výběr ze svých řad. Takže jsme řekli, že v tomto případě to budeme akceptovat.

Ale co premiéra Rusnoka přimělo k tomuto kroku?

Ono to nepřimělo jen Rusnoka, ono to přimělo i mě.

Ten důvod byl tlak vedoucích představitelů ND?

Ne, byl to spíše pro nás oba překvapivý atak médií, která se ujala této kauzy. Jednou větou. Já bych považoval za důležitější České dráhy, které budou stát daňového poplatníka na odchodném desítky miliónů. To je mnohem závažnější, ale to zřejmě moc lidí nezajímá, přestože je to z jejich peněz.

Překvapila vás reakce herců? Miroslav Donutil se do ND nevrátí.

Překvapila, to musím upřímně říct.

Budete jednat s těmi, kteří odešli?

My jsme se dohodli s panem Burianem, že to bude dělat on.

Včera jste si za rozhodnutím pevně stál…

To jsme přehodnotili. To není žádná chyba. Člověk může udělat chybu, je důležité si ji uvědomit, a pokud má možnost, tak ji napravit. A to se stalo.

Takže ta žlutá karta od pana premiéra, jak to vnímáte?

Já o tom nevím.

Odvolání Buriana nebylo o odbornosti?

Ne, to jsem řekl mnohokrát, pana docenta Buriana si vážím, vím, jakým prošel profesním životem. Tam šlo jen o neshodu, zda veřejné výběrové řízení, nebo uzavřené s jedním kandidátem.

Odvolání šéfa Národní galerie není aktuální?

Ne, měli jsme schůzku, viděli jsme se poprvé, já jsem ho požádal o zaslání nějaké koncepce. To mi slíbil a odjel do Německa, kde má pracovní povinnosti. Domluvili jsme se, že se opět sejdeme.

Berete celou kauzu jako osobní selhání?

Neberu to jako selhání, beru to jako poučení, protože zásadově jsem názor nezměnil, já ho změnil jen v tomto konkrétním případě. Jsme ochotni akceptovat jiný pohled na obsazování funkcí, pokud se to týká kulturní fronty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám