Hlavní obsah

Ministr kultury ustoupil tlaku a ředitele Národní galerie neodvolal

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr kultury Jiří Balvín změnil radikálně svůj názor a rozhodl se, že neodvolá historika umění Jiřího Fajta z místa generálního ředitele pražské Národní galerie, kam nastupuje letos 1. září.

Foto: ČTK

Historik umění Jiří Fajt

Článek

Do funkce Fajta na poslední chvíli jmenovala bývalá ministryně Alena Hanáková (STAN) na konci června. Ministr Balvín uvedl, že jeho schůzka s Jiřím Fajtem byla informativní. Dohodli se podle něj na tom, že mu předloží svůj koncepční materiál o budoucnosti Národní galerie a poté bude rozhodnuto o tom, zda 1. září skutečně nastoupí do funkce. Pro Právo ministr uvedl, že situace, kterou vyvolal svými rozhodnutími včera, nijak nelituje a že nemá pocit, že by tím vládu Rusnoka přivedl do trapné situace.

Čtvrteční situace naznačovala, že Balvín nepřipustí, aby Fajt do Národní galerie skutečně nastoupil.

Jiří Fajt se zúčastnil výběrových řízení na obsazení pozice generálního ředitele Národní galerie v Praze v letech 2010 a 2011. V prvním případě vybírala budoucího ředitele mezinárodní komise odborníků a Jiří Fajt toto výběrové řízení tehdy jednoznačně vyhrál.

Jiří Fajt jasně demonstroval, že chce kulturní život České republiky oživit atraktivními výstavami a také zviditelnit pražskou Národní galerii na mezinárodní scéně, kde je dnes znám jako hlavní organizátor výstav o umění na dvoře Karla IV. v Metropolitním muzeu v New Yorku a autor velkého putovního evropského projektu Jagellonská Evropa.

Jiří Fajt je od roku 2001 vedoucím vědecko-výzkumných projektů Centra pro dějiny a kulturu východní části střední Evropy při univerzitě v Lipsku (GWZO) a od roku 2008 hlavním editorem devítisvazkového knižního projektu Handbuch zur Geschichte der Kunst in Ostmitteleuropa, který pod záštitou spolkového ministerstva vydává prestižní nakladatelství Deutscher Kunstverlag. Kolik takových odborníků v České republice máme?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám