Hlavní obsah

Příští týden patří Třeboň animovaným filmům

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TŘEBOŇ

Mezinárodní festival animovaných filmů AniFest 2004 začíná v pondělí v jihočeské Třeboni. Do soboty 8. května mohou diváci vidět až 16 hodin animovaného filmu denně v místním kině, ale i v divadle J. K. Tyla a v Loutkovém divadle.

Článek

Čestným prezidentem třetího ročníku festivalu animátorů a milovníků animovaného filmu se stal ruský tvůrce Eduard Nazarov, jehož tvorbu také představí krátká retrospektiva. "V Česku jsem dosud nebyl, ale českou animovanou tvorbu dobře znám. Jména jako Břetislav Pojar, Jiří Kubíček a Michaela Pavlátová jsou mi stejně blízká jako náš Jurij Norštejn," řekl Nazarov. "Vzpomínám si také, jak jsme kdysi se zatajeným dechem, s nadšením a vzrušením sledovali v Sovětském svazu zakázanou Ruku Jiřího Trnky."

Do soutěží Anifestu, rozdělených do několika kategorií, bylo letos vybráno 172 snímků. V kategorii krátkého filmu bude českou školu zastupovat Galina Miklínová se snímkem Hra a Bedřich Glaser se svým Samotářem. Oba budou soutěžit mimo jiné s oscarovým filmem Harvie Krumpet australského režiséra Adama Elliota.

O cenu pro nejlepší animovaný televizní bude usilovat Pavel Koutský se svým Čechy krásné, Čechy mé. V kategorii videoklipů se představí i Jana Kolínová s klipem na píseň skupiny Mňága a Žďorp Ajlavjů nebo Kristina Dufková s animací na skladbu Nocí půjdu sám od Mig 21. Adrian Kukal uvede klip na Am I Airhead od Monkey Business.

Divákům se představí i současný rakouský animovaný film, letos poprvé proběhne i soutěž celovečerních filmů, v nímž bude promítnuto Trio z Belleville Sylvaina Chometa a Otherworld Dereka Hayese. Večerní projekce na Masarykově náměstí promítané denně od 22.00 uvedou staré pohádky, animované snímky ze sportovního prostředí, filmy Jiřího Brdečky, ale také Oscarem oceněnou Cestu do fantazie nebo Animatrix.

Během festivalu se uskuteční řada výstav, workshopů, ale i seminářů, jeden z nich je pořádán pod názvem "Společnost, média a stát" pod záštitou parlamentní komise pro sdělovací prostředky. Vedle jejího předsedy Jaromíra Talíře by se semináře měl zúčastnit i aktivista Petr Cibulka a politolog Zdeněk Zbořil.

Festivalu a besedy věnované komiksu a animovanému filmu se osobně zúčastní i kultovní autor komiksů a animovaných filmů Max Andersson

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám