Hlavní obsah

RECENZE: Písničky The National mají duši i napětí

Právo, Jaroslav Špulák

Trouble Will Find Me je šesté album americké kapely The National. Té kapely, která ohromila hudební svět delikátní melancholií vpitou do písní jednoduše krásných. Říká se o ní, že je nejsmutnější formací světa. S novým albem se ale tenhle přídomek lehounce rozplývá.

Foto: 4AD

The National, zleva Matt Berninger (zpěv), Aaron Dessner (kytara), Bryan Devendorf (bicí), Scott Devendorf (baskytara) a Bryce Dessner (kytara)

Článek

Když před třemi lety vydala dílko High Violet, bylo tak úspěšné, že Matt Berninger, bratři Aaron a Bryce Dessnerovi a Bryan a Scott Davendorfovi opustili kluby a vešli na velká pódia hal, stadiónů a festivalů.

Jejich publikum se výrazně rozšířilo, přesto jeho základ nadále tvoří posluchači, kteří milují hudbu jako umění.

V srpnu 2011 vystoupili v pražském Divadle Archa. Potom ještě koncertovali, nicméně v dalším čase se už soustředili na materiál pro nové album. Výsledek jejich soustředění uzřel světlo světa v květnu. K nám se ve fyzické podobě dostal trochu se zpožděním.

Na albu Trouble Will Find Me zpěvák Berninger, majitel nejpříjemnějšího barytonu v indierockovém světě, opět především vypráví své smutné a chmurné příběhy. Činí tak nádherně decentním způsobem, ale protože asi slyšel alba, z nichž majitelé zajímavých hlasů nudili svou výrazovou neoblomností, dovoluje si dát svému pěveckému přednesu tu trochu pousmání, jinde kapku nadhledu nebo nevinnosti.

V písničce Fireproof je nekonečný lán patosu, v This Is A Last Time spousta emocí tryskajících v silných proudech ven, skladba Heavenfaced zase s lehkostí vykreslila melodii, na kterou se jen tak nezapomíná.

Další písně pak ukazují, že The National už nehodlají být jen beznadějně smutní, zoufalí či plaší. Objevuje se v nich více světla i opatrný optimismus. V úvodní I Should Live In Salt vyšplhal Berninger se svým hlasovým rejstříkem výše než obvykle a působí při tom velmi zaneprázdněně (čili ne tolik smutně). Skladba Demons má pak radostnější charakter a nosný refrén.

Není to ale jen Berningerův hlas, který tvoří charakter hudby The National. Instrumentalisté umějí své party divoce rozvinout a dovést písně až k vygradovanému finále, stejně šikovně ale dokážou nasadit téměř až minimalistický doprovod, který je ve své jednoduchosti fascinující. Nadto neustále dokazují, jak krásný zvuk mají akustické nástroje.

Nahrávka Trouble Will Find Me je pro The National důležitá, neboť pozvolna rozvíjí to, čím se kapela v minulosti prosadila. Bylo by naivní očekávat od ní na této kolekci zásadní změnu, to by asi originalita vzala za své.

Je nicméně radostné, že se nálada hudby trochu rozjasnila a kapela dokáže nadále psát a nahrávat písničky, které v sobě mají duši i napětí.

The National: Trouble Will Find Me

4AD, 55:06

Hodnocení 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám