Hlavní obsah

Divadelní léto i na hradech a zámcích

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako každé léto, tak i letos se nemusejí milovníci divadla zříci během prázdnin své oblíbené zábavy. Představení nabízí nejen řada festivalů, ale i hradů a zámků. A dokonce i stálých divadel, která čím dál častěji pěstují tzv. „letní hraní“.

Foto: Petr Neubert

Nezapomenutelné zážitky nabízí Rigoletto na Otáčivém hledišti v zámeckém parku v Českém Krumlově.

Článek

Nejpestřejší nabídka je v Praze. Letní shakespearovské slavnosti uvádějí inscenace komedií i tragédií velkého alžbětince jak na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu, tak i Lichtenštejnského paláce na Malostranském náměstí. Najdete je ale i na nádvoří brněnského Špilberku či Slezskoostravského hradu v Ostravě.

V útulném hradčanském zákoutí na Novém Světě uvádí Letní scéna Divadla Ungelt letošní novinku, komorní muzikál Touha jménem Einodis, inspirovaný osudy Sidonie Nádherné, s Martou Kubišovou a Anetou Langerovou, od 28. července pak francouzskou komedii Sklenice vody se Zlatou Adamovskou, Chantal Poullainovou a Petrem Štěpánkem.

V amfiteátru na Vyšehradě se koná Metropolitní léto hereckých osobností. Hlavní letošní atrakcí je „one woman show“ Evy Holubové Hvězda. Divácky úspěšné jsou i komedie Vše o mužích a Ženy přežijí, k nimž od poloviny července přibyl titul Opačné pohlaví.

Čtyři dohody v Hluboké

Divadelní spolek Kašpar v Divadle v Celetné nabízí typicky letní repertoár – „táborové“ Mikulášovy prázdniny a Vančurovo půvabné Rozmarné léto. Od 2. srpna bude soubor hrát na hradě Kašperk Shakespearova Othella s Janem Potměšilem a Rostandova Cyrana z Bergeracu s Martinem Hofmannem.

Od 6. srpna se k Letnímu hraní otvírá i pražské Divadlo Bez zábradlí. Kromě nejúspěšnějších domácích inscenací nabídne koncerty (Čechomor, Druhá tráva, František Nedvěd), „rodinné divadlo“ Martina Stropnického a Veroniky Žilkové a dvě reprízy atraktivního představení 100 let tanga, které do České republiky se zahraničním obsazením přiváží herečka Jitka Frantová.

Divadlem ožívá v létě i Plzeň. Dnes a zítra se v zahradě Měšťanské besedy v rámci festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem hraje francouzská satirická fraška V nouzi poznáš přítele. Představení místních souborů nabízí od 28. do 31. srpna i Olomoucké divadelní prázdniny. Divadlo Vizita lze navštívit během letního putování nazvaného Dušek pod šapitem, 26. a 27. července pak Čtyři dohody v Hluboké nad Vltavou v hájence U Rybáka.

Inscenace Verdiho opery Rigoletto

Na Otáčivém hledišti amfiteátru v zámeckém parku v Českém Krumlově se od čtvrtka hraje inscenace Verdiho opery Rigoletto, kterou začátkem srpna vystřídá Prokofjevův balet Romeo a Julie a poté komedie Ženy Jindřicha VIII. aneb Chudák král(em).

Milovníci Bizetovy Carmen se mohou těšit 24. srpna na XXI. benefiční koncert ve prospěch severočeského hradu Grabštejn. Verdiho La traviatu pak uvádí operní turné Klasika pod hvězdami – v pátek 26. 7. se hraje na zámku v Loučeni, poté na zámcích v Kroměříži, Hluboké, Sychrově, Hradci nad Moravicí, Lednici, Orlíku a Ploskovicích.

Na Křivoklátě zakomponovali příběh kralevice Václava přímo do noční prohlídky (26. 7. od 20 hodin), o den později ovládne hrad astrologie a magie, v srpnu pak alchymista magister Kelley. Na zámku Žleby uvede od 9. srpna pražský divadelní soubor Tyjátr Shakespearovo Zkrocení zlé ženy, které se pak od 12. do 17. srpna bude hrát na Křivoklátě.

Jiráskův Hronov se letos uskuteční od 2. do 10. srpna.

Konec léta bude patřit špičkovým akrobatům nového cirkusu na festivalu Letní Letná v Praze (18. 8.–3. 9.) stejně jako Lesním slavnostem divadla v Řevnicích u Prahy (26. 8.–1. 9.), kde svou novou inscenaci Balady pro banditu uvede brněnské Divadlo Husa na provázku a výběr ze svých inscenací též Dejvické divadlo z Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám