Hlavní obsah

Na Pražský hrad se vrací Langmajerův Richard III.

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní shakespearovské slavnosti (LSS) rozšiřují nabídku titulů.

Foto: Viktor Kronbauer

Jiří Langmajer jako Richard III.

Článek

Poté, co ke zdařilému Snu noci svatojánské dua SKUTR, uváděnému na Pražském hradě, přibyly na nádvoří Lichtenštejnského paláce reprízy Špinarovy inscenace Zkrocení zlé ženy s Tatianou Vilhelmovou a Romanem Zachem v hlavních rolích, se ode dneška na scénu Nejvyššího purkrabství Pražského hradu vrací tragédie Richard III. s Jiřím Langmajerem v titulní roli.

Inscenace Martina Huby nepředvádí Richarda jako ztělesněné zlo. „Na Richardovi mě zajímá víceznačnost. Nemohl jsem se smířit s tím, že je to hra o samoúčelném zlu a že on je jen zrůda libující si nevysvětlitelně ve zlu. Člověk se přece nerodí totálně zlý, ale formují ho okolnosti, v nichž vyrůstá. Richard má svou tragickou zakomplexovanou stránku pramenící z toho, jak se k němu chovalo okolí,“ říká o své koncepci nejslavnější historické tragédie Huba.

A pro Jiřího Langmajera je Richard III. velkou hereckou výzvou: „Jeho zloba pramení možná z nenávisti, možná z jeho postižení, možná z intenzity toho, co chce dokázat. Ale on je také skvělý herec, který manipuluje své okolí,“ tvrdí o roli, která zapadá do řady jeho velkých „hráčů“ posledních let, ať už to jsou Nero, Kean, nebo Mefisto.

V Praze se do 16. srpna odehraje sedmnáct repríz, v nichž se kromě Langmajera objeví Klára Issová, Simona Postlerová, Eva Salzmannová, Karel Dobrý, Kamil Halbich a další.

Shakespearovské slavnosti nabízejí hry velkého alžbětince v řadě inscenací kromě Prahy také v Brně, Ostravě, Bratislavě, Zvolenu a jediné představení Menzelovy režie Veselých paniček windsorských 9. srpna také pod hradem Loket.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám