Hlavní obsah

RECENZE: Opačné pohlaví je vždycky strašně lákavé

Právo, Jiří P. Kříž

Čas letí zběsile i na místech vybízejících k zamyšlení. Už podesáté například METROpolitní léto hereckých osobností rozbilo stan v severozápadním cípu opevnění starobylého Vyšehradu. Pro pořádek připomínám, že jeho hlavním pořadatelem je agilní Studio DVA.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Bob Klepl (anarchista Eric), Jana Krausová (jeho žena Judith), Roman Štabrňák (střední třída Mark) a Michaela Maurerová (jeho Vicky)

Článek

Na prázdniny připravilo dvě premiéry: českou a světovou, a také pět dalších titulů, které sklízely úspěchy již v uplynulých letech. Ta česká se odbyla ve čtvrtek: bulvární komedie Opačné pohlaví britského komika a dramatika Davida Tristrama.

Na jeho vlnovou délku je naladěn překladatel Alexander Jerie.

Všichni jsme švagři

Jestliže jsem použil dvojsečné slovo „odbyla“, potom mám na mysli, že se uskutečnila, ale třeba Bobu Kleplovi v roli Erika, nenapravitelného levičáka s anarchistickými sklony, by ještě prospěl týden, aby se mu v hlavě usadil text včetně ženských jmen.

Nezachránilo ho ani to, že jeho postava je spojena se sedmi nevěrami, a to už se v jeho věku jména plést mohou.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Bob Klepl (anarchista Eric) a Jana Krausová (jeho žena Judith)

U nás se občas zaměňuje bulvár s divadlem. V něm bulvární komedie může být inteligentní a divácky úspěšnou produkcí nejenom na pařížských bulvárech. Třeba i na Vyšehradě.

A Tristramova a Jerieho řekněme střední vlna? Alkohol, drogy, sex, zločin. Žádná zpytovná dramata, nýbrž moc dobré komedie. Opačné pohlaví, jak už název napovídá, se z dramatikova čtvera témat věnuje samozřejmě sexu.

Dvě unavená manželství plná podezřívavosti, a jak se ukáže, oprávněné, a osudový podomní prodej jakési kosmetiky věhlasné značky odhalí, že vazby napříč lidskými slabostmi, erotickou nenasytností při hledání libidních zážitků učiní z čtveřice frustrovaných jedinců, našich současníků, nečekaný vztahový propletenec.

I katě ruply

Léto hereckých osobností na Vyšehradě dává příležitost opravdu špičkám oboru. V opačném pohlaví zmíněnému Bobu Kleplovi - až na tu paměť výkon přesvědčivý - a Janě Krausové v roli jeho na první pohled obyčejnější manželky Judith.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Jana Krausová v roli Judith a Michaela Maurerová coby Vicky

Dvojici z Erikova pohledu maloměšťáků, a tedy třídních nepřátel, hrají Michaela Maurerová Vicky a Roman Štabrňák Marka. Ani jemu se nevyhnula bulvární premiérová překvapení, když mu hned ve třetím výstupu “mimo protokol“ totálně ruply katě na polokoulích. Že by v generálkovém týdnu tolik přibral? Jinak ale nářez.

Celkové hodnocení: 75 %

Studio DVA Praha - David Tristram: Opačné pohlaví

Překlad Alexander Jerie. Režie Adam Kraus, scéna a kostýmy Jana Krausová.

Česká premiéra 18. července 2013 na Letní scéně Vyšehrad

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám