Hlavní obsah

Premiéry českých filmů nabízejí evropské hvězdy i Menzelovu operní komedii

Právo, Klára Kolářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhé pololetí roku přinese osmnáct premiér českých filmů. Hlavními taháky jsou již v kinech promítaný Revival Alice Nellis, Líbánky Jana Hřebejka, Klauni, v nichž se na plátně setkávají Jiří Lábus s Oldřichem Kaiserem, a Menzelovi Donšajni. Dojde i na krimi a vánoční příběhy.

Foto: Falcon

Ve filmu Klauni se objeví také francouzská komička Julie Ferrierová (vlevo).

Článek

Líbánky s premiérou v druhé polovině srpna završují volnou trilogii o lidské paměti, kterou tvoří Kawasakiho růže a Nevinnost. Scenárista Petr Jarchovský se inspiroval v příběhové přímočarosti severských dramat. Co se stane, když se na svatbu vetře postava z minulosti ženicha?

„Vycházel jsem ze žánrových pravidel, kdy se po letech vrací osamělý mstitel,“ uvedl ke scénáři Jarchovský.

Je autorsky podepsaný i pod Klauny, které režíroval Viktor Tauš. V dramatu podle námětu Borise Hybnera se kromě oblíbené komické dvojice objeví také hojně obsazovaný francouzský herec Didier Flamand a múza Akiho Kaurismäkiho Kati Outinenová. Ta má právě z Kaurismäkiho filmu Muž bez minulosti na svém kontě Cenu za nejlepší ženský herecký výkon z Cannes.

Snímek vznikl v koprodukci se Slovenskem, Lucemburskem a Finskem, a naznačuje tak cestu, jíž by se čeští filmaři mohli inspirovat. Jazykovou bariéru mezi herci vyřešil režisér zajímavě – Flamand mluví francouzsky v číslech tak, aby počet slabik odpovídal českým replikám, a herečka Outinenová zase projevila živý zájem o český jazyk.

„Klauni jsou dramatem s komickými figurami. A Kaiser s Lábusem dokázali vnést humor i tam, kde to nikdo z nás nečekal,“ přiblížil Tauš pro server Novinky.cz.

Donšajni

Koncem září se v kinech objeví očekávaní Donšajni Jiřího Menzela. Hlavní postavy operního režiséra Vítka, učitelky Markétky a světově uznávaného zpěváka Jakuba ztvární Jan Hartl, Libuše Šafránková a Martin Huba. Svou poslední filmovou roli si ve filmu zahrála Jiřina Jirásková.

Datum premiéry se měnilo stejně jako název. Snímek se měl původně jmenovat Sukničkáři, ale režisér měl pocit, že diváci by čekali víc vulgarity, než příběh obsahuje.

V polovině září pak budou do kin uvedeny filmy Milana Cieslara Colette a Jako nikdy Zdeňka Tyce. Říjen nabídne mimo jiné Příběh kmotra Petra Nikolaeva, který vznikl podle bestselleru Jaroslava Kmenty Kmotr Mrázek s Ondřejem Vetchým a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích.

Přehled premiér

1. 8. Všichni dobří rodáci (digitalizovaná verze)

22. 8. Líbánky

29. 8. Jsem slavná tak akorát

5. 9. Obchodníci

12. 9. Colette

19. 9. Jako nikdy

26. 9. Donšajni

3. 10. Všiváci

10. 10. Bella Mia

17. 10. Příběh kmotra

17. 10. Kameňák 4

24. 10. Klauni

24. 10. DK

31. 10. Přijde letos Ježíšek?

7. 11. Nepravděpodobná romance

14. 11. Křídla Vánoc

5. 12. Rozkoš

Předzvěstí Vánoc se stanou snímky Přijde letos Ježíšek? a Křídla Vánoc. Jako poslední se v kalendářním roce představí Rozkoš mladé a velmi nadějné režisérky Jitky Rudolfové, jejíž Zoufalci z roku 2009 byli trefnou studií současných třicátníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám