Hlavní obsah

Festival Prague Proms nabídl Murrayho Abrahama, Irglovou i Cimrmany

Novinky, mak
Praha

Devátý ročník festivalu Prague Proms, který začal 16. června přehlídkou filmových melodií Hollywood Night na Václavském náměstí, chystá orchestrální zakončení. Postará se o něj koncertní provedení opery Giacoma Pucciniho Tosca v podání Českého národního symfonického orchestru. Dobré počasí a především kvalitní interpreti zatím přilákali na festival na deset tisíc diváků.

Český národní symfonický orchestr zahrál na festivalu Prague Proms Video: Prague Proms festival

 
Článek

Některé koncerty měly na festivalu Prague Proms světovou premiéru. O velký rozruch se postaral držitel Oscara a představitel slavného Salieriho z Formanova Amadea, F. Murray Abraham. Do Prahy se vrátil po 30 letech, aby se představil jako zpěvák ve skladbě dirigenta Stevena Mercuria A Grateful Tail Symphony.

Prague Proms nabídl také bohatý jazzový program. Jeho vrcholem bylo vystoupení světové špičky Wyntona Marsalise a jeho Jazz At Lincoln Center Orchestra. Svůj precizně vystavěný repertoár předvedl nabité Smetanově síni. Dva další americké soubory, které se rovněž řadí mezi další z nejúspěšnějších představitelů jazzu, kvartet amerického kytaristy a zpěváka Johna Pizzarelliho a Brecker Brothers Band Reunion, u nás v těchto sestavách vystoupily poprvé.

Premiéru měla také opereta Járy Cimrmana Proso v režii Jana Svěráka a za účasti sestavy osvědčených cimrmanologů. Kromě přítomných ve Smetanově síni mělo šanci představení vidět i na dva tisíce diváků v kinosálech celé republiky, kam byl koncert přenášen živě.

Jak důležitá pro film může být kvalitní hudba, připomínají Hollywoodské večery. Při sérii filmových melodií, tentokrát nazvaných Hollywood meets Barrandov, vystoupila jako host česká držitelka Grammy i Oscara Markéta Irglová.

Český národní symfonický orchestr zahrál na Václavském náměstí Piráty z KaribikuVideo: Prague Proms festival

O velmi příjemný zážitek se postarala při čtvrtečním vystoupení pražská písničkářka Radůza s kapelou v chodovském Mercedes Fóru. Poslední festivalové žezlo převezme koncertní provedení opery Giacoma Pucciniho Tosca v podání Českého národního symfonického orchestru, vedeného stálým hostem Marcellem Rotou.

V sobotu v 19 hodin ve Smetanově síni se tak historie 9. ročníku Prague Proms uzavře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám