Hlavní obsah

Areál pro Colours roste, hudební orgie vypuknou ve čtvrtek

Právo, Aleš Honus

Devadesát kamiónů plných zvukové a světelné techniky, sedm kilometrů plotů, osm tisíc míst k sezení, sedmdesát tun představujících váhu hlavního pódia. Tato čísla nejlépe dokumentují rozsah festivalu Colours of Ostrava, který začne ve čtvrtek v moravskoslezské metropoli a na němž se očekává zhruba třicetitisícová návštěvnost.

Foto: Aleš Honus, Právo

Areál v Ostravě je téměř připraven.

Článek

Stavba areálu je nyní v plném proudu. O víkendu začalo vyrůstat hlavní pódium, nyní technici stavějí další scény. Na stavbě a provozu celého festivalového areálu se podílí dva a půl tisíce lidí, ve čtvrtek sem dorazí také 260 členů ochranné služby a vyrostou dvě stovky stánků s občerstvením.

„Pivo se bude čepovat ze 122 kohoutů, což je o třicet více než v minulém roce. Kapacita výčepů představuje přes 25 tisíc piv za hodinu,“ informoval mluvčí festivalu Jiří Sedlák. Pivo podle něj nepoteče jenom ze sudů, ale také ze čtyř cisteren a třiceti pivních tanků.

Pódia začnou ožívat ve čtvrtek v 18 hodin, o hodinu později vystoupí první velké hvězdy – kapela Transglobal Underground spolu s albánskou dechovkou Fanfara Tirana. Hned po nich na hlavní pódium zamíří islandští Sigur Rós.

Lepší povrch a více zeleně

K hlavním letošním technickým novinkám paří nový jemnější povrch před hlavní scénou, více zelených ploch, bezpečnější ocelová konstrukce na hlavní stage s více LED obrazovkami, nové průchody mezi jednotlivými scénami, ale také velkokapacitní vinárna s živou cimbálovkou a nový areál pro kempování. „Díky tomu, že kapacita kempu je letos navýšena na pět tisíc lidí, stále ještě není obsazeno,“ dodal Sedlák.

Další novinkou letošního ročníku bude tzv. busking stage, kde si bude moci zahrát každý z návštěvníků. Stačí se předem nebo na místě přihlásit. „Scéna bude vybavena kvalitními akustickými hudebními nástroji – kytarami, baskytarami, perkusemi a ozvučením,“ dodal Sedlák.

K hlavním hvězdám letošního ročníku patří kromě již zmíněných Sigur Rós také Jamie Cullum, The xx, The Knife, Inspiral Carpets, Tomahawk v čele s bývalým zpěvákem Faith No More Mikem Pattonem, irský písničkář Damien Rice, Bonobo, Asaf Avidan.

Africkou hudbu bude zastupovat zpěvačka Rokia Traoré či projekt Acoustic Africa. Z české scény se představí například Tata bojs, Radůza, Zrní, Vojtěch Dyk & B-Side Band, Umakart, Markéta Irglová, Pražský výběr, Aneta Langerová, Wanastowi Vjecy a mnoho dalších.

Reklama

Výběr článků

Načítám