Hlavní obsah

Rowlingová tajně vydala detektivku. Maskovala se jako muž

Novinky, Stanislav Dvořák

Autorka potterovské ságy J. K. Rowlingová vydala detektivní román The Cuckoo's Calling. Podepsala se jako Robert Galbraith, její krytí se ale po několika dnech prozradilo.

Foto: Reuters

J. K. Rowlingová píše ve svém románu o zkaženém městě.

Článek

Kniha je o válečném veteránovi, který se rozhodne, že se stane soukromým detektivem. Ve Velké Británii se prodalo jen 1500 kusů, ale pak Sunday Times napsaly, že Galbraith je Rowlingová, a prodeje vystřelily vzhůru. Rowlingová dodala, že se to mohlo ještě chvíli držet v tajnosti, psát jako Robert Galbraith je prý pro ni osvobozující.

„Bylo nádherné vydat něco bez humbuku a bez očekávání, dostávat reakce čtenářů pod jiným jménem,“ uvedla v prohlášení pro tisk.

Druhý díl bude

Pro ty, kteří žádají druhý díl, uvedla: „Robert rozhodně má v úmyslu pokračovat v sérii, ačkoliv bude odmítat objevovat se na veřejnosti.“

Jeden z britských recenzentů považuje knížku za fascinující debut. Jiný si u nového autora povšiml podezřelé schopnosti popisovat ženské oblečení.

Titul vydalo nakladatelství Sphere, součást společnosti Little, Brown Book Group, která už Rowlingové vydala také román Prázdné místo.

Autor detektivek Peter James řekl Sunday Times, že si myslel, že román je od zralého autora a ne od debutanta. O Rowlingové ale nemohl vědět. Editorka z Orion Books Kate Millsová uvedla, že knihu odmítla vydat, protože jí připadala dobře napsaná, ale nevýrazná.

„No tak můžu říct, že jsem odmítla J. K. Rowlingovou. Četla jsem Cuckoo's Calling a řekla ne. Kdo se ještě přizná?“ uvedla s humorem na internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám