Hlavní obsah

Marsalisova dokonalost bere dech

Právo, vla

Po třinácti letech se vrátil do Prahy americký jazzový trumpetista Wynton Marsalis a ve vyprodané Smetanově síni se svým Lincoln Center Jazz Orchestra (LCJO) připravil ve středu dvouhodinovým koncertem pražskému publiku vrcholný zážitek.

Foto: ČTK

Wynton Marsalis

Článek

Američany pozval festival Prague Proms a Praha byla zastávkou jejich současného evropského turné, kde pokračují koncertem v italské Perugii na Umbria jazz festivalu.

Program vycházel z jejich posledního alba The Music of America představujícího opět americkou jazzovou klasiku od swingové éry až k současnosti.

Patnáctičlenný band, v němž Marsalis hraje tradičně v poslední řadě nahoře v trubkové sekci a odtud moderuje celý program, zahrál skladby Ellingtona, Monka, Gerryho Mulligana, Chicka Corey i některých členů kapely včetně klavíristy Ferida Barrona.

Dokonalost všech sól brala dech a celková sehranost a reakce na téměř neviditelné pokyny Marsalise byly úžasné. Publikum si vytleskalo řadu přídavků, při nichž se Marsalis v menší sestavě vrátil k jazzovým začátkům a ukázal v uličce sálu, jak vypadal „pochodový jazz“ v New Orleansu.

Reklama

Výběr článků

Načítám