Hlavní obsah

Pražské letní přehlídky pod širým nebem jsou v plném proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studený závěr června kupodivu nepřidělal problémy letním přehlídkám pod širým nebem. Diváci už vědí, co mají čekat, přizpůsobí tomu oblečení a organizátoři jim v případě nutnosti zdarma rozdají pláštěnky. A tak se vzdor zimě hrálo na Pražském hradě i v podhradí, na Vyšehradě i na Novém Světě pod Loretou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Například program Letních shakespearovských slavností běží podle plánu. Začaly 25. června a v areálu Nejvyššího purkrabství Pražského hradu nabídnou do 20. července nejprve více než dvě desítky repríz hry Sen noci svatojánské s Vandou Hybnerovou a Davidem Prachařem v hlavních rolích.

Od 3. července do 20. července se hraje i na nádvoří Lichtenštejnského paláce Hudební fakulty AMU na Malostranském náměstí, konkrétně jde o inscenaci Zkrocení zlé ženy. Z provozních důvodů se rušilo nedělní představení a také repríza 14. července.

Příští týden slavnosti začnou v Brně a pak v Ostravě, zahájeny už byly i v Bratislavě a uskuteční se i ve Zvolenu. Celkem nabízí osm Shakespearových inscenací, naplánováno je na všech místech dohromady 153 večerů.

Léto hereckých osobností

Pražské Studio Dva, které 18. září otevře svou stálou scénu v suterénu paláce Fénix, pořádá od konce června na Vyšehradě Léto hereckých osobností. Po one woman show s Evou Holubovou Hvězda v režii autora Patrika Hartla tam v těchto dnech uvádí komedii Mira Gavrana Vše o ženách s Annou Šiškovou, Janou Krausovou a Jitkou Schneiderovou. Ve dnech 10. a 11. července na ni naváže tragikomedií Otevřené manželství, v níž se představí Jana Krausová a Karel a Marian Rodenovi.

Na Vyšehradě, stejně jako na Letní scéně Divadla Ungelt pod Loretou, mají kryté jeviště - případné nepřízni počasí jsou proto vystaveni jen diváci. Ungelt rušil koncem června kvůli silnému dešti jednu reprízu amerického dramatu Deštivé hry, náhradní představení bude koncem srpna.

V těchto dnech se tam uvádí původní komorní muzikál o Sidonii Nádherné Touha jménem Einodis s Martou Kubišovou a Anetou Langerovou v hlavních rolích. Koncem července se tam vrátí loňská novinka Sklenice vody.

Zatímco většina pražských kamenných scén má prázdniny, někde se opona nezavřela ani v létě. Týká se to například Divadla v Celetné, které bude místem festivalu Nultý bod, ale úspěšnou inscenaci Mikulášovy prázdniny tu od 23. července uvedou členové spolku Kašpar či Laterny magiky. Na jejím jevišti se od 11. do 13. července uskuteční tři reprízy úspěšné inscenace Cocktail 012 - The Best of.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám