Hlavní obsah

Abraham na Proms zpíval i hrál psa

Právo, Vladimír Říha

Světová premiéra „psí“ symfonie obohatila festival Prague Proms o další kuriozitu – v díle oslavujícím psa jako přítele člověka vystoupil ve vyprodané Smetanově síni jako zpěvák americký herec F. Murray Abraham, nositel Oscara za Salieriho ve Formanově Amadeovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

F. Murray Abraham

Článek

Autor a zároveň dirigent Českého národního symfonického orchestru Steven Mercurio napsal čtyřvětou symfonii A Grateful Tail (Vděčný psí ocásek) pod dojmem smrti oblíbeného psa a využil v ní již staršího textu Testament Silverdena Emblema amerického dramatika Eugene O’Neilla.

Ten ho napsal pro manželku po smrti jejich dalmatina Blemieho. Role Blemieho ve třetí větě díla se chopil třiasedmdesátiletý Abraham, jehož pěvecké zkušenosti byly dosud jen muzikálové.

Obstál dobře, vyznání psa na sklonku života s radami pánovi podal mimořádně a pěvecky zcela bezchybně. Čtvrtá věta je určena i sboru a v rytmu rumby je optimistickým zakončením díla i psího poselství s radou „Kupte si nového psa“.

Mercuriovi se podařilo nečekané téma pomocí muzikálových prvků ztvárnit velice přístupně, ale i působivě a ČNSO mu byl spolu se sólistou a sborem vynikajícím partnerem.

Celkové hodnocení 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám