Hlavní obsah

Rock for People skončil. Uzavírali ho Kabát, Kryštof i Petr Čech

Právo, Jaroslav Špulák
Hradec Králové

V noci z pátku na sobotu skončil ve Festivalparku v Hradci Králové devatenáctý ročník hudebního festivalu Rock for People. Podle sdělení pořadatelů na něj přišlo třicet tisíc diváků. Od pondělního Večírku pro nedočkavé až do konce nabídl na dvě stě vystoupení.

Foto: Jakub Deml

Kabát přivezl na Rock for People big band.

Článek

Loni narušila festival silná bouře, která znemožnila vystoupit mimo jiné i největším hvězdám ročníku, americké skupině Faith No More. Pořadatelé z Ameby Production tedy věděli, že letos, byť nezaviněně, usilují o novou přízeň diváků a rozhodli se jim nabídnout festival o den delší a opět plný zahraničních rockových hvězd i dalších zajímavých uskupení. A také jedné velké kryté scény navíc.

V úterý nadchli rockovou show v duchu hollywoodských filmů Američané Thirty Seconds To Mars, ve středu se role rockových tahounů zhostily skupiny Papa Roach a Billy Talent a ve čtvrtek zase američtí Queens Of The Stone Age, Britové Foals a především Karel Gott. Jeho vystoupení se proměnilo v hold mladých diváků umělci, který u nás v šedesátých letech popularizoval rokenrol a stal se legendou české pop music.

Česko-slovenský den

Páteční program se nesl ve znamení českých a slovenských skupin. Festivalpark zůstal zaplněný a přišedší noví diváci si za poměrně laciný jednodenní vstup mohli užít především tuzemské populární umělce dneška.

Foto: Jakub Deml

Pražský výběr se představil v rámci svého comebackového turné.

V noci jásali na vystoupení skupiny Kabát s big bandem. Na Rock for People to byl poslední koncert kapely s hostující dechovou sekcí, a byť byl trochu zkrácený, splnil očekávání. Klasické verze rockových skladeb nejprve nastolily náladu, příchod big bandu pak diváky trochu zaskočil, leč velmi brzy zjistili, že jsou svědky čehosi na české hudební scéně neobvyklého. Přídavky dohrál Kabát v klasickém střihu a postaral se o výraznou tečku za festivalem.

Spolu s ním i skupina Kryštof, která hrála písničky z alba Inzerát i některé starší a připomněla své letošní úspěšné únorové halové turné. Tomáš Klus a jeho Cílová skupina hráli ve festivalovém setu skladby spíše veselejší, Pražský výběr s řadou hostů, mezi kterými čněla nad ostatní charismatická Jana Kratochvílová v masce, připomněl svůj comeback v klasické sestavě, Aneta Langerová poslala mezi diváky své veskrze noblesní písničky a slovenská formace Horkýže slíže u nás již zlidovělé kousky, přičemž při jejich představování pozvanými hosty zrovna nešetřila.

Foto: Jakub Deml

Brankář Petr Čech za bicí soupravou skupiny Eddie Stoilow.

Petr Čech měl delší dovolenou

Skupina Eddie Stoilow přivedla hosta nečekaného. Na čtyři písničky posadila za bicí soupravu českého brankáře Petra Čecha. Nevystupovala s ním poprvé, takže tréma u jednoho z nejlepších fotbalistů světa nebyla znát. „Pro Petra je to relax. Měli jsme štěstí, protože původně měl jeho klub Chelsea zahájit přípravu na novou sezónu už prvního července. Nový trenér José Mourinho dal však hráčům týden volna navíc, takže jsme mohli Petra na Rock for People pozvat,“ řekl Právu a Novinkám klávesista skupiny David Šmídt.

Rock for People se letos vydařil, třeba i co do počasí. Několik slabých přeháněk ho osvěžilo, po zbytek času bylo ideální festivalové počasí, kdy není ani vedro, ani zima. I proto lze konstatovat, že se návrat této akce na výsluní povedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám