Hlavní obsah

Film 7 dní hříchů exceloval na moskevském festivalu

Právo, plk

O průnik na ruský distribuční a televizní trh usilují čeští filmaři. Spoléhají se přitom na úspěch filmu 7 dní hříchů, který zaujal odborníky i návštěvníky červnového 35. Mezinárodního filmového festivalu v Moskvě. Film tam byl jediným uvedeným snímkem z ČR.

Foto: DP Film

Scenárista a producent Josef Urban (vpravo) s ředitelem moskevského festivalu, hereckou a režisérskou legendou Nikitou Michalkovem (vlevo). Uprostřed Mira Haviarová, poradkyně generálního ředitele MOSFILMu a dramaturgyně společnosti DP FILM.

Článek

Film 7 dní hříchu je první český hraný soukromý celovečerní snímek z Ostravy. Vznikl ve společnost DP Film, producentů Dana Krzywoně a Josefa Urbana, jenž je zároveň jeho scenáristou, a v režii Jiřího Chlumského. Snímek, který je inspirovaný skutečnými událostmi v sedmi poválečných dnech na Šumpersku v roku 1945, se natáčel z velké části v Jeseníkách.

Právě v Moskvě jednala společnost DP Film s renomovanou ruskou společností Art Picture Group producenta režiséra a herce Fjodora Sergejeviče Bondarčuka o uvedení českého filmu do ruské filmové a televizní distribuce. „V případě zdaru by se jednalo o velký historický úspěch českých filmařů. V Ruské federaci s velkou sítí kin se v posledních letech prosazovaly téměř výhradně snímky hollywoodské produkce,“ upozornil scénárista a producent Josef Urban.

Českým filmařům by při vstupu na ruský trh mohlo pomoci, že v česko-slovenském koprodukčním filmu ztvárnil jednu z významných rolí herec a režisér Fjodor Bondarčuk, syn slavného otce. Hrál roli majora Uvarova, skutečného důstojníka tehdejší Rudé Armády, který řídil osvobozovací boje na Šumpersku a Zábřežsku. „Zejména ruští diváci na snímku oceňují, že se v českém filmu po více než dvaceti letech jedná o první zobrazení ruského vojáka v kladné roli,“ poukázal Urban.

Film 7 dní hříchů získal tři nominace na Českého lva a na Slovensku hlavní kinematografickou cenu IGRIC.

Reklama

Výběr článků

Načítám