Hlavní obsah

Začal Rock for People. Thirty Seconds To Mars mají zahrát večer

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Festivalparku v Hradci Králové začal v úterý odpoledne prvním oficiálním dnem 19. ročník hudebního festivalu Rock for People. Akce potrvá do pozdní noci z pátku na sobotu a vystoupí na ní kolem dvou stovek skupin a zpěváků.

Foto: Jakub Deml

Xindl X s Orchestrem Karla Vlacha

Článek

V pondělí se uskutečnil Večírek pro nedočkavé. Hrálo se na dvou scénách, představily se české kapely a z prosklené budky jim nenápadně sekundoval Live Jukebox, hrací skříň naplněná opravdovými muzikanty. Hráli písničky, které si kolemjdoucí přáli.

Pořadatelé festivalu se v letošním roce rozhodli pro zásadní inovaci. Zastřešili jedno ze dvou hlavních pódií. „Chtěli jsme být více odolní vodě,“ vysvětlil Právu Michal Thomes. „Rozhodli jsme se tedy jedno z velkých pódií zastřešit. Přestát festival v dešti není milé, a tenhle stan by spoustě lidí umožnil takovou situaci zvládnout a být v příjemném letním prostředí.“

Obrovský stan, který za tím účelem pořadatelé nechali dopravit z Anglie, pojme asi deset tisíc diváků. Stavěl se od 23. června a v Hradci Králové zahajuje své „evropské turné“ po různých akcích. Diváci jej bohužel najdou zevnitř ušpiněný. Když se totiž ve Festivalparku začal stavět, vytrvale pršelo a na zemi bylo bláto.

„Se stanem přijelo z Anglie ve třech kamiónech pět lidí. Doma ho umyli a vypravili do světa. Když jsme ho rozbalili a on se setkal s bahnem, byli z toho dost nešťastní,“ řekl Právu šéf produkce festivalu Jan Lippert.

Xindl X s big bandem

Ve stanu, který dostal jméno Staropramen Stage, vystoupil jako první Xindl X v doprovodu své kapely a Orchestru Karla Vlacha. Jeho písničky tak dostaly neobvyklý bigbandový nádech, jenž některým opravdu slušel. Publikum, pro které začala v mnoha ohledech jedna z nejzajímavějších akcí prázdnin, bylo koncertem a zřejmě i novým prostorem nadšené.

Hlavními hvězdami úterního programu budou ale američtí Thirty Seconds To Mars. Jejich technický tým se byl v areálu podívat již v pondělí, kapela v úterý přijede na koncert v podvečer, protože ji po devatenácté hodině čeká autogramiáda. Nabídla totiž fanouškům, kteří si koupí její nové album, že jim ho podepíše přímo před vystoupením. Podle informace Práva si pro podpis přijde nejméně sto osmdesát lidí, kteří si album koupili před festivalem a obdrželi k němu pásku, jež je opravňuje na autogramiádě být. Alba jsou samozřejmě k dispozici i na Rock for People.

Thirty Seconds To Mars se představí po desáté hodině noční. Před nimi zahrají ještě Amanda Palmer nebo britští Bloc Party.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám