Hlavní obsah

RECENZE: KT Tunstall apeluje na prožitek

Právo, Jaroslav Špulák

Skotská písničkářka KT Tunstall přichází se čtvrtým studiovým albem. Pohybuje se na něm v oblasti ohraničené jemným akustickým rockem a country folkem, zřídka zabrousí i k ambientní hudbě. Skladby jsou zahaleny v poklidné atmosféře, která jim však dává nenápadnou naléhavost a výpovědní důraz.

Foto: Universal Music

KT Tunstall: Invisible Empire/Crescent Moon

Článek

V době, kdy je na písničkářské hudební scéně spousta nadějných ženských osobností, jejichž nahrávky spojuje malá schopnost prezentovat se jinak než středním písničkářským proudem, je kolekce Invisible Empire/Crescent Moon pozitivním úkazem.

KT Tunstall sice není umělkyně s charismatickým hlasem na první poslech, její zpěv přesto zahaluje hudební složku a určitá ledabylost v něm působí sympaticky.

Nahrávka vznikala ve studiích v americké Arizoně a je rozdělena na dvě části. První se v textech dotýká lidského bytí a nebytí, přičemž důvodem ji takto pojmout byla smrt zpěvaččina otce. Druhá část se jmenuje Crescent Moon a je přehledem umělkyniných pocitů z rozchodu s manželem, čili opět ryze osobní.

Písničky plynou poklidně. Druhá polovina alba je éteričtější než první, v některých pasážích jako by se jeho spád doslova zastavil. Melancholická atmosféra tak písní připomíná chůzi pustinou, při které se člověk velkého vzrušení nedočká.

Přesto je na albu cosi magického. Snad ten nevyřčený apel na intenzivní prožitek každé chvíle, ve které jsme šťastní.

Celkové hodnocení 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám