Hlavní obsah

Městská galerie v Ostravě dostala zelenou. Radnice uvolní 35 miliónů

Právo, Aleš Honus

Nově vznikající Galerie města Ostravy, která má ambice stát se jednou z nejdůležitějších tuzemských institucí zaměřených na současné umění, nakonec přece jen zahájí na podzim svou činnost. Ostravské zastupitelstvo ve středu jednomyslně rozhodlo, že město během následujících tří a půl let poskytne zájmovému sdružení Trojhalí Karolina na fungování galerie dotaci 35 miliónů korun.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Bývalý plynojem proměněný v kulturní zařízení.

Článek

Hlavní výstavní prostory budou umístěny v přízemí vítkovické haly Gong, kde se bude konat šest výstav ročně. Další dvě výstavy moderního umění ročně galerie uspořádá i v budově Trojhalí v areálu bývalé koksovny Karolína, která právě prochází rekonstrukcí.

Po vybudování městské galerie, tzv. kunsthalle, volala kulturní veřejnost v Ostravě déle než dvě desetiletí. Přesto se nynější krok města setkal s hlasitou kritikou ze strany části ostravských umělců. Ti by byli raději, kdyby město pro provozování galerie zřídilo vlastní příspěvkovou organizaci. Vadí jim také, že několik renomovaných odborníků označilo projekt sdružení Trojhalí Karolina za nekvalitní a upozorňují, že rozpočet galerie pracuje s údajně nadhodnocenými částkami.

Tuto kritiku ale vedení města odmítlo a nevyslyšelo ani volání po stažení bodu ze středečního programu. Radnice argumentuje například tím, že město na vybudování vlastní galerie nemá prostory ani peníze. Zřízením galerie v již existujících prostorách ušetří desítky miliónů za stavbu nebo adaptaci jiných prostor. Hlasování bylo velmi přesvědčivé - nikdo nebyl proti, pouze dva zastupitelé se zdrželi a jeden nehlasoval.

Majitelka ostravského klubu Fiducia Ilona Rozehnalová, která patří k největším kritikům projektu, řekla, že výsledek hlasování očekávala. „Je mi líto, že město má odborné posudky, které jsou k projektu kritické, ale nebylo to nijak zohledněno,“ posteskla si.

První výstava v říjnu 

První výstavou v nové galerii bude už letos v říjnu expozice amerického umělce s česko-polskými kořeny Davida Michalka. „Je představitelem typu tvůrců, na který by se Galerie města Ostravy měla ve své činnosti orientovat - pozoruhodný autor, jehož práce si získala uznání v mezinárodním měřítku, ale stále ještě není notoricky známým jménem, které by galerie recyklovala poté, kdy vystavoval již všude jinde po světě,“ píše se v předběžném návrhu výstavního programu pro první rok galerie, jehož autorem je uznávaný kurátor Ladislav Kesner.

Program galerie v dalších letech už dostane na starost šéfkurátor, který vzejde z výběrového řízení. To bude vyhlášeno v nejbližších týdnech.

Činnost galerie bude podle plánů sdružení Trojhalí Karolina, jehož členy jsou město Ostrava, Moravskoslezský kraj a sdružení Dolní oblast Vítkovice, zaměřena nejenom na prezentaci špičkové současné výtvarné tvorby, ale také na podporu perspektivních regionálních umělců. Zároveň má nová instituce sloužit jako místo mnohostranného dialogu o současném umění a kultuře.

Reklama

Výběr článků

Načítám