Hlavní obsah

Obřadní síň nestačila zájmu o rozloučení s Filipem Topolem

Praha
Aktualizováno

Nová obřadní síň na Olšanských hřbitovech v Praze nestačila zájmu o poslední rozloučení s hudebníkem Filipem Topolem, který zemřel 19. června ve věku 48 let. Obřadní místnost i prostor před budovou zaplnilo ve středu několik stovek lidí. Vedle rodinných příslušníků se s jedním z nejvýraznějších tuzemských hudebníků přišli rozloučit fanoušci, muzikanti, publicisté i politici.

Pohřeb Filipa TopolaVideo: Novinky

 
Článek

Pro ty, kdo se nedostali do síně, byl zajištěn zvukový přenos obřadu do prostoru před síní.

Na pietní akt naváže vzpomínkový koncert v klubu Meet Factory na pražském Smíchově.

"Byl jedním z lidí, kteří jdou vlastní cestou, neměl problém se prosadit a byl to originál. Měl jsem ho rád se vším, co k němu patřilo," řekl zpěvák kapely Garage Tony Ducháček.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Poslední rozloučení s hudebníkem Filipem Topolem se konalo v Praze.

Mezi stovkami lidí přišli například publicista Josef Rauvolf, herec Jan Kačer, lídr kapely Už jsme doma Miroslav Wanek nebo politici Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra.

Na pohřeb dorazil také zakladatel festivalu Open Air Trutnov Martin Věchet, podle kterého byl Topol se svou kapelou Psí vojáci s nejstarším tuzemským rockovým festivalem spojen od samého začátku. "Už před vznikem festivalu jsme se domlouvali na tehdy poloilegálních koncertech, ale k žádnému z nich nedošlo, začali jsme spolupracovat až po revoluci," vzpomínal Věchet. Dodal, že Topol byl "rozervaný prokletý básník". "Přestože se něco takového dalo čekat, jeho smrt mě překvapila," uvedl.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Poslední rozloučení s hudebníkem Filipem Topolem

Mozart a Chopin

Obřadem provázel farář Ladislav Heryán, který zdůraznil, že Topol byl křesťan, a proto bude součástí rozloučení i modlitba. Výtvarník a redaktor Revolver Revue Viktor Karlík ve své smuteční řeči označil Topolovu tvorbu jako "artikulovaný křik".

"Mnoho lidí naučil, že nehledě na dobu lze žít a myslet svobodně," prohlásil Karlík o signatáři Charty 77 a mnoha protikomunistických petic.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Filip Topol na snímku z roku 2004

Po pietním aktu průvod stovek lidí doprovodil rakev s ostatky Topola na místo, kde byla rakev uložena za zvuků hudby Mozarta a Chopina do rodinné hrobky. Filip Topol pocházel z umělecké rodiny. Bratr Jáchym je básník a spisovatel, otec Josef Topol je dramatik a Filipův dědeček byl spisovatel Karel Schulz.

Filip Topol zanechal nesmazatelnou stopu v duších několika generací posluchačů.

Je spojen především s legendární pražskou undergroundovou skupinou Psí vojáci, která fungovala přes 30 let. Kombinace poetických, syrových a drásavých textů s hrou na klavír činila z jeho projevu neopakovatelný zážitek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám