Hlavní obsah

Židovská hvězda v Brně dlouho nevydržela, umělecký objekt vadil vandalům

Novinky, Stanislav Dvořák

Umělecký objekt nazvaný Darovanému městu je součástí projektu Brno Art Open Na hraně příběhu, který byl otevřen 11. června. Jedná se o výstavu přímo v ulicích, což se jí také stalo osudným. Objekt s židovskou hvězdou vadil místním vandalům, kteří ho v noci na pondělí poničili.

Foto: Polansky gallery

Poškozený objekt Darovanému městu na Moravském náměstí v Brně.

Článek

Práce Mileny Dopitové byla inspirována příběhem Pavla Haase. Období holokaustu a osudy židů symbolizuje audiovizuální objekt, kde kromě využití Haasovy hudby autorka pracuje se symbolem židovské hvězdy, jejíž funkční pásy obepínají a svazují celý objekt v jeho soudržnosti. Cílem vandalů bylo poškodit symbol židovské hvězdy, což se jim přeřezáním pásů podařilo.

Podle svědků mohlo jít o trestný čin s rasistickým podtextem. Zda byli pachatelé skutečně nacisti, ukáže až výsledek policejního vyšetřování.

„Je to pro mě důkaz o aktuálnosti tohoto projektu, i když se původně jedná o inspiraci z novodobých dějin roku 1944–1945. Agresivita, nevzdělanost, necitlivost jsou pravděpodobnou motivací tohoto druhu ,hrdinství‘..., a proto jsou tyto projekty nesmírně důležité, aby nejen ukazovaly, kdo jsme, ale kam se můžeme také dostat,“ řekla autorka objektu Milena Dopitová.

Reklama

Výběr článků

Načítám