Hlavní obsah

Knižní portrét krajiny i lidí

Právo, František Cinger

Osamělý, kdysi honosný činžák uprostřed továrního prostoru, který ztratil svůj původní účel poskytující smysl existence jeho obyvatelům, nabízí román ostravské rodačky Nely Rywikové nazvaný podle místa hlavního děje Dům číslo 6.

Foto: nakladatelství Host

Nela Rywiková: Dům číslo 6

Článek

Osou příběhu je, že se „ztratil“ mladý muž Martin Prchal, který schází snad jen své matce. Pracovníkovi kriminálky Adamu Vajnarovi se právě rozpadl vztah, a tak se rozhodne do onoho dnes ponurého prostředí nastěhovat a přijít záhadě na kloub. Musí tak poznávat jednotlivé obyvatele, jejichž osudy se staly autorce námětem spíš pro psychologický román než pro detektivní příběh.

S citem pro svérázné nářečí lidí, které do Ostravy přilákala havířina třeba až ze Slovenska, popisuje Rywiková také zhacené naděje předčasně zraněného fotbalisty, osamělý ženský osud s malým dítětem nebo rodičovský „teror“ dennodenního zájmu kdysi starostlivé, dnes zapšklé staré paní rozhádané s celým příbuzenstvem i se světem.

Rywikové se v prvotině podařilo přesvědčit o svém talentu vykreslit osobité charaktery, drobnými kapitolami posouvat děj a podat tak portrét krajiny i lidí.

Celkové hodnocení 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám