Hlavní obsah

Tématem Fresh Film Festu bude fanatismus

Právo, Kateřina Farná

Mezinárodní filmový festival Fresh Film Fest zaměřený na debutovou a studentskou tvorbu oslaví v srpnu desáté výročí.

Foto: ČTK

Umělecký ředitel Jan Stehlík

Článek

Více než 150 projekcí a řada doprovodných programů se uskuteční od 28. srpna do 1. září v pražských kinech i pod širým nebem. Hlavním tématem je fanatismus. „A to jak ve smyslu značící pozitivní umanutí a horlivost, tak i negativní posedlost nějakou myšlenkou,“ vysvětluje umělecký ředitel Jan Stehlík.

Festival uvede retrospektivu britského politicky provokativního režiséra Alana Clarka, u něhož začínali herci Tim Roth, Gary Oldman či Ray Winstone a jenž inspiroval Dannyho Boyla.

Clark patří k předním průkopníkům realistické kinematografie. „Neúnavně, inovativně a kontroverzně zkoumal tehdejší britskou společnost, ať už se jednalo o studium řádění fotbalových fanoušků, extremistického terorismu, kritiku společenských institucí, života ve věznicích pro mladé či radikálních skinheads,“ přibližuje dramaturg Michal Hogenauer.

Do programu pořadatelé také zařadili dokument režiséra Andyho Kimpton-Nyeho o Alanu Clarkovi nazvaný Alan Clarke: His Own Man.

Hlavní sekci doplní soutěže celovečerních debutů a studentských filmů, zvláštní uvedení, distribuční premiéry, koncerty, workshopy, diskuse, výstavy a párty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám