Hlavní obsah

Gaslight Anthem kráčejí ve stopách Springsteena, ale zůstávají sví

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z nejzajímavějších skupin na letošním festivalu Rock For People jsou newjerseyští Gaslight Anthem. I když byli původně spojováni s punkovou scénou, nyní jsou řazeni mezi rockové písničkáře, k čemuž přispělo i to, že si s nimi v roce 2009 na festivalu v Glastonbury zazpíval i samotný Bruce Spingsteen. Dodnes na to vzpomíná baskytarista Alex Levine, který poskytl rozhovor Novinkám.

Foto: Rock For People

Gaslight Anthem

Článek

Jaké to bylo, když s vámi vystoupil Bruce Springsteen?

To je přesně to, o čem sníte, je to plněný mladický sen. Byl jedním z našich idolů a hodně pro nás znamenal. Když vás vezme do svého světa, tak je to přesně to, o čem sníte.

Původně jste byli označováni za punkovou kapelu blízkou Bouncing Souls. Nakolik vás ale ovlivnili Bruce Springsteen nebo Tom Petty? A jaké je to být k nim přirovnáván? 

Za to se děkuje, to je pro nás velká čest, i když ve stejné třídě nejsme. Je to velká věc, ale znamená to i závazek. Musíte se dál držet svého pojetí, zvuku s klávesami, s varhanami, psát dobré písně, hrát dobré koncerty, nemůžete odbýt vystoupení, když se na nás lidi takto dívají. I když si nemyslíme, že jsme tak vysoko. Musíme splnit očekávání.

Ovlivnila vás tradiční americká hudba?

Myslíte jestli nás inspirovala americana, tak jasně, že jo, je podstatnou součástí toho, z čeho vycházíme. Poslouchali jsme různou hudbu a právě ji hodně, patřila k tomu, na čem jsme taky vyrůstali, americana je pro nás stejně důležitá jako britpop, byli jsme velcí fanoušci The Cure a podobných kapel. Myslím si, že americana je něco, čeho si na naší kapely lidé všimnou hned, ale když se ponoří do naší tvorby hlouběji, najdou i další věci.

Jak důležité je poselství ve skladbách?

Nás moc politika v hudbě nezajímá, snažíme se udržovat poselství skryté v hudbě nebo mimo kapelu. Hrajeme hudbu, protože nás to baví, nejde nám o politiku, a takové jsou i naše písně, je v nich hodně příběhů, práce s představivostí.

Ale vaše písně nejsou jen o chlastání na střední škole, o divokých večírcích a laciných provokacích.

Přirozeně mají smysl, každá píseň, kterou napíšeme, má svůj význam, ale její význam se nedá převést do oblasti politiky. Některé mohou být o osobních zkušenostech, o něčem, co by se mohlo stát, o něčem, co si přejete, aby se stalo, hodně z toho je o snech, co by mohlo nastat. To neznamená, že by to nebylo vážné, ale nikdy jsme se nezaměřovali na politiku. Osobně to nemám rád, politiku v hudbě, ale to je čistě můj pohled.

Foto: Rock For People

Gaslight Anthem

Co budete hrát? Průřez repertoárem, nebo nejnovější věci?

Bude to směs obého, ale jsme dva nebo tři měsíce na turné k poslední desce, takže zahrajeme většinu písní z Handwritten.

Jaké to je vystupovat na festivalech?

Dobré, je to úplně něco jiného, než když jste na samostatné šňůře jako hlavní hvězdy večera, ať už v klubech, nebo arénách. Hodně ale záleží, zda hrajete přes den, nebo večer, ale venku to má vždycky úplně jinou atmosféru, někdy je to jako na letním táboře.

Připravujete nějaké nové písně?

Jo, plánujeme jít do studia v lednu 2014. S turné skončíme v září a soustředíme se na skládání písní pro novou desku, ale proces psaní se nikdy nekončí.

Přiznám se, že nerozumím moc vašemu názvu Hymnus plynových lamp. 

Nejsem jeho největší příznivcem, ale byli jsme pod tlakem času, chtěli jsme vydat desku a věděli jsme, že chceme, aby v názvu bylo Anthem, líbilo se nám to slovo. Myslím, že s názvem přišel zpěvák Brian Fallon, protože Byb Dylan a mnoho folkových zpěváků z šedesátých let hrálo v klubu Gaslight, a tak jsme to zkombinovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám