Hlavní obsah

Zemřel herec James Gandolfini z Rodiny Sopránů

Ve věku 51 let zemřel ve středu americký herec James Gandolfini. Představitel filmových mafiánů, který se proslavil zvláště rolí v úspěšném televizním seriálu Rodina Sopránů, nečekaně skonal během dovolené v Římě. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na prohlášení televizní sítě HBO, pro niž herec v současnosti natáčel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: James Gandolfini na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Podle mluvčí HBO Mary Mikialianové byl příčinou Gandolfiniho úmrtí patrně infarkt. Podle informací internetového serveru TMZ odjel Gandolfini do Itálie, aby se na Sicílii zúčastnil filmového festivalu.

James Gandolfini zahájil svou kariéru v divadlech na Broadwayi. K filmu se dostal v 90. letech, kdy hrál například ve snímcích Cizinec mezi námi nebo Pravdivá romance. Světového věhlasu se ale dočkal až díky zmíněnému seriálu HBO. Úspěch Rodiny Sopránů pomohl HBO stát se dominantním hráčem na vysoce konkurenčním poli televizních programů natáčených podle scénáře a Gandolfiniho posunul z pozice charakterního herce do postavení hvězdy. Samotný seriál získal dvě ceny Emmy a Gandolfini za hlavní mužskou roli v něm dostal ocenění hned třikrát; nominován byl šestkrát.

Foto: Profimedia.cz

Představitel drsňáků zemřel na infarkt.

Jeden z nejlépe napsaných seriálů vůbec

Sdružení amerických scénáristů (WGA) začátkem letošního června umístilo seriál Rodina Sopránů na první příčku svého žebříčku 101 nejlépe napsaných amerických televizních seriálů. Tento seriál porazil i takové celosvětové hity, jako jsou M*A*S*H (na páté příčce), Simpsonovi (na jedenácté příčce) nebo Přátelé (24. místo).

Foto: Profimedia.cz

James Gandolfini

„S hlubokou lítostí musíme oznámit, že James Gandolfini zemřel během dovolené v Římě,” potvrdili v prohlášení jeho manažeři Mark Armstrong a Nancy Sandersová.

Gandolfini se narodil v roce 1961 ve Westwoodu v americkém státě New Jersey rodičům italského původu. Vystudoval obor komunikací na Rutgersově univerzitě. Pak se přestěhoval do New Yorku, kde si našel práci jako barman a manažer klubu. Ovšem od roku 1992 už jeho kariéra nabrala směr k divadlu a filmu. Jednou z jeho posledních rolí bylo účinkování v oscarovém dramatu 30 minut po půlnoci o likvidaci Usámy bin Ládina.

Foto: Profimedia.cz

Herec James Gandolfini ze seriálu Sopranovi

První manželství uzavřel se svou bývalou osobní asistentkou Marcy Wudarskiovou v roce 1999 a o tři roky později se rozvedli; mají spolu syna Michaela. V roce 2008 se podruhé oženil s Deborah Linovou, bývalou modelkou z Havaje, která mu v loňském roce porodila dceru Lilianu.

V prosinci 2012 v rozhovoru pro agenturu AP Gandolfini řekl, že se stal hercem, aby překonal vlastní hněv. „Já přesně nevím, na co jsem byl naštvaný,“ uvedl. „Teď už se snažím vyhýbat některým věcem a některým druhům násilí,“ dodal. „Taky stárnu. Už nechci tolik mlátit lidi.“

Reklama

Výběr článků

Načítám