Hlavní obsah

Kupkův obraz se v Londýně prodal za 50 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obraz českého malíře Františka Kupky nazvaný Étude sur Fond Rouge se ve středeční dražbě londýnské aukční síně Sotheby´s prodal za 1,65 miliónu liber (49,5 miliónu korun). Cena obrazu se přitom odhadovala nejvýše na milión liber.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obrazy Františka Kupky byly v Praze k vidění na začátku roku. Snímek z výstavy.

Článek

Kupkovo plátno se prodalo v rámci večerní prestižní aukce impresionistického a moderního umění, při níž jdou do prodeje rovněž ceněné obrazy Pabla Picassa, Claudea Moneta či Salvadora Dalího.

Kupkovy obrazy jsou nejdráže prodávanými díly českého umělce. Středeční plátno z období rané abstrakce, které vytvořil v roce 1919, konečnou cenou překonalo obraz Pohyb, který se předloni v Londýně vydražil za 1,5 miliónu liber (téměř 45 miliónů korun). Dráže se loni v Česku prodalo za velkého mediálního zájmu dílo Tvar modré, za které kupec dal téměř 56 miliónů korun.

Nejdražším dílem středečního londýnského večera se stal obraz francouzského impresionisty Moneta nazvaný Le Palais Contarini. Olejomalba datovaná do roku 1908 se prodala za 17,5 miliónu liber (525 miliónů korun). Včetně provize aukční síně a dalších poplatků zaplatí nový majitel obrazu téměř 20 miliónů liber.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám