Hlavní obsah

Rembrandt v rukou restaurátorů

Právo, Peter Kováč

Návštěvníci Národní galerie v Praze budou po celý rok postrádat ve Šternberském paláci jeden z nejcennějších pokladů sedmnáctého století, sice Rembrandtův obraz Učenec z pracovně. Je to jediné dílo holandského génia v českých sbírkách.

Foto: poskytla Národní galerie v Praze

Rembrandt Harmensz van Rijn, Učenec v pracovně, 1634

Článek

V úterý brzy ráno byla totiž tato malba pečlivě zabalena a bezpečně odvezena do restaurátorských ateliérů. Obraz nyní čeká důkladný průzkum a očištění, na kterém se kromě restaurátora Adama Pokorného a historičky umění Anji K. Ševčík podílejí i odborníci z Nizozemska a Belgie.

Nové poznatky o malířově technice práce i významu jeho díla v kontextu amsterdamského umění, které z průzkumu vzejdou, budou zařazeny do mezinárodní Rembrandtovy databáze a později představeny veřejnosti ve speciální publikaci.

Patronem akce je společnost Bank of America Merrill Lynch, která financování průzkumu Rembrandta v pražské Národní galerii zařadila do svého Projektu na záchranu umění. Ten od roku 2010 dotoval záchranu již více než sedmapadesáti obrazů v pětadvaceti zemích světa.

Dalším obrazem podpořeným v rámci Projektu v roce 2013 je mimo jiné Tizianův Ecce Homo z Uměleckohistorického muzea ve Vídni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám