Hlavní obsah

Transglobal Underground vystoupí s albánskou dechovkou

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Transglobal Underground, jejichž jádro tvoří Tim Whetna a Hamid Mantu a kteří vystoupí letos v červenci ne festivalu Colours Of Ostrava, od devadesátých let propojují elektroniku a naprogramované taneční rytmy s etnickou hudbou. Zpočátku hledali inspiraci v oblasti Blízkého východu a jižní Asie, ale později svůj záběr rozšířili o Afriku a Evropu. Poslední album Kabatronics natočili a albánskými muzikanty z Fanfara Tirana.

Článek

Co vás zaujalo na balkánské dechovce? 

Zaměřili jsme se na ni více po setkání s albánskou hudbou. Albánská hudba v sobě má nevyhnutelně vlivy ze středního Balkánu, ale také z Řecka a z Turecka a to jí poskytuje unikátní kombinaci chutí, které jinde nenajde. V albánské tradiční hudbě je křehkost kterou, když se smísí se silou žesťů, shledáváme neodolatelnou.

Spolupracovali jste s muzikanty z mnoha zemí od Pákistánu přes Blízký východ až po Maďarsko a Afriku. Spojuje je něco?

Jo, všichni chtějí přestat zkoušet co nejdřív a jít do baru, kavárny, restaurace, nebo do čajovny s vodní dýmkou. Stejně jako my.

Jak jste si vybírali své spolupracovníky?

My jsme nikdy nikoho nehledali. Název první desky TGU je Dream of 100 Nations. V té době mnoho lidí v Londýně včetně nás mělo sny o setkáních a spolupracích a o jiných místech, o nichž jsme si mysleli, že se nikdy nesplní. Od té doby jsme byli schopni uskutečnit některé z nich, ale jen vzácně způsobem, jak jsme to očekávali, když jsme zkoušeli převést sny do reality. Když zkoušíte a záměrně vyhledáváte lidi, pak sny končí a vytváříte vynucené nepřirozené situace, které vedou k nepřirozené hudbě.

Foto: Colours of Ostrava

Fanfara Tirana

Neobáváte se, že spojování elektronických rytmů s exotickou hudbou ztrácí po letech svěžest a upadá do klišé?

Ale ano, u třetího alba TGU Psychic Karaoke jsme si uvědomili, že se lidé na nás dívají jako na něco exotického, což nikdy nebyl záměr. Nikdy jsme nebyli v indickém státě Goa a nikdy ani nebudeme. Naše další album Rejoice Rejoice bylo jedním z prvních, které spojovalo elektronické beaty s cikánskou hudbou z Maďarska a Rádžastánu a s dalšími evropskými tradičními kulturami. Jedním z nápadů bylo ukázat, že stejný přístup funguje i v situaci, kdy vše je z Evropy a nic není považováno za exotické. Nakonec jsme šli spolupracovat s anglickými folkovými hudebníky, což jsou ti nejméně exotičtí lidé, které kdy můžete potkat.

Jestliže existoval někdy plán vytvářet kombinace, tak kombinace těch nejstarších hudebních forem s těmi nejmodernějšími, což není nový nápad a má nekonečně možností, které nikdy nevyčerpáme.

Co budete hrát v Ostravě?

Počátkem roku jsme zkoušeli v Tiraně a než přijedeme do Ostravy, ještě se tam dvakrát vrátíme na další zkoušky, takže očekáváme, že obě skupiny budou velmi dobře propojené. Přineseme svěží přístup pro pojetí obou souborů. Bude to velmi vzrušující, i když oba soubory, my i Fanfara Tirana by raději byly místo ve zkušebně  dole v baru, pili rakiji a jedli kofte, takže je od nás velmi pěkné, že tak tvrdě pracujeme.

Budete hrát i staré hity? A jak v tom případě nahradíte hosty, se kterými vznikly?

Jak moc staré hity to budou, zůstává tajemstvím, ale většina lidí, kteří nás už dříve viděli v České republice, poznají většinou z členů TGU, kteří budou na scéně. Zase s námi bude Sheema Mukherjee hrát na sitar bez ohledu na to, jak velký má úspěch ve Spojeném království s Corner Shop, s Imagined Village a s jejím vlastním sólovým projektem.

Reklama

Výběr článků

Načítám