Hlavní obsah

John Grisham o potřebě odpuštění

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američan John Grisham, prozaik proslavený příběhy ze soudních síní, známými i z mnoha filmových zpracování, se v knize Calico Joe vyznal z lásky k baseballu.

Foto: Euromedia Group k.s.- Knižní Klub

John Grisham: Calico Joe

Článek

Jeho britští přátelé ho přemluvili, aby pro lepší pochopení příběhu mladičké hvězdy Joea Castlea z městečka Calico Rock vysvětlil pravidla této v Americe nejpopulárnější hry.

Grisham je do baseballu blázen, nemůže bez něj být. Mimo jiné nechal vystavět šest hřišť, na kterých podle jeho webové stránky hraje tři sta padesát dětí v šestadvaceti týmech nižších soutěží. Podobně jako přivedla japonského prozaika Harukiho Murakamiho vášeň pro pohyb k napsání knihy O čem mluvím, když mluvím o běhání, která není jen o této aktivitě, i on dokázal napsat příběh přesahující hru.

Paul Tracey, syn sobeckého, kdysi slavného nadhazovače Warrena Traceyho, se rozhodne před jeho odchodem z tohoto světa zorganizovat setkání s bývalou hvězdou, kterou pomáhal zhasnout i jeho otec. Joe Castle se v roce 1973 stal idolem pro své úspěchy hráče baseballu, dokázal rekordně mnohokrát vyhodit míček pálkou ze hřiště. Jenomže v jednom ze zápasů narazil na cynika Warrena…

Grisham napsal ve světě, kde se hodnotí úspěch a porážka druhého, novelku o potřebě odpuštění. O vyrovnání sám se sebou, se svými nedostatky a životními fauly uštědřenými všem okolo. Kdo to dokáže, zasluhuje uznání, kdo je toho schopen dřív než na smrtelné posteli, snad ještě větší.

Celkové hodnocení: 65 %

John Grisham: Calico Joe

Euromedia Group k. s. – Knižní klub

Přeložil Jan Flemr, 184 stran, 249 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám