Hlavní obsah

Co si myslí osobnosti z kultury o odchodu ministryně Hanákové

Právo, Radmila Hrdinová, František Cinger, Jaroslav Špulák, Vladimír Říha

Osobnosti naší kulturní scény odpověděly Právu na anketní otázku ke středeční rezignaci ministryně Aleny Hanákové.

Foto: Právo-Petr Horník

Ministryně Alena Hanáková

Článek

Michal Dočekal, šéf činohry Národního divadla:

Foto: ČTK

Michal Dočekal.

Paní ministryně Hanáková je v řadě ministrů kultury, které si vybavíme v paměti, jen logickou tečkou. A já doufám, že skutečně také tou tečkou bude. Je to totiž výrazem něčeho hlubšího. Obsazování tohoto postu je dlouhodobě nedostatečné a je výrazem vztahu politické reprezentace ke kultuře a umění, projevem obecného úpadku kulturnosti.

Aby se veřejný život a veřejné finance ozdravovaly, je třeba dbát na kulturnost a obsazování těchto postů do toho patří. Aby se neřídilo jen stranickou důvěrou v to, že strana na obsazení takového postu má. Doufám, že to bude změna k lepšímu, ačkoli realita tuto naději zatím moc nepotvrzuje.

Jiří Dědeček, předseda PEN klubu, písničkář:

Foto: Právo-Jan Handrejch

Jiří Dědeček.

Asi to s ní už nemohla vydržet její strana, protože chyb, kterých se dopustila, bylo přespříliš. Její rezignace je dobrá pro ni, pro TOP 09 a hlavně pro kulturu. Místo ministra kultury je ale velmi nevděčné, protože na něj všichni vidíme, všichni mu do toho kecáme a dotyčný přitom nemá mnoho peněz, aby mohl něco zásadně změnit.

Rázných lidí, kteří by se na to hodili, je samozřejmě dost. Je ale potřeba mít i vztah ke kultuře. Dočetl jsem se, že by novým ministrem mohl být můj kamarád, bývalý šéf HAMU a hudebník Jiří Hlaváč. Byl bych rád, kdyby to byl on, ale zároveň bych mu tu nevděčnou roli moc nepřál.

Ondřej Černý, bývalý ředitel ND, odvolaný ministryní Hanákovou:

Foto: Petr- Jan Handrejch

Ondřej Černý.

Paní ministryni Hanákové přeji upřímně vše dobré v jejím dalším veřejném působení.

Martin Vopěnka, spisovatel, předseda Svazu knihkupců a nakladatelů:

Foto: ČTK

Martin Vopěnka.

Jako svaz jsme už v únoru vyzvali premiéra Nečase k odvolání paní ministryně pro omezování podpory živého umění. Ze všeho tak má člověk spíš pocit smutku než satisfakce. Spíš by si lidé ve vrcholové politice měli počínat pokorněji, než souhlasí s funkcí, na kterou nemají. Mám spíš trpký pocit, celé je to spíš smutná záležitost. Bohužel si nedělám iluze o tom, že by do konce funkčního období této vlády došlo k razantní změně.

Jiří David, výtvarník:

Foto: ČTK

Jiří David

Myslím si, že rezignace paní ministryně přichází v dosti nešťastné chvíli, protože není zcela dořešena otázka nového generálního ředitele Národní galerie. Poslední jednání k tomu byla na ministerstvu minulý týden. Alena Hanáková má podle informací z médií odejít do 30. června, takže doufám, že se jí tento problém ještě podaří vyřešit, aby se vedení nejvýznamnější galerijní instituce v této zemí opět nestalo nějakým provizoriem, podobným tomu dosavadnímu.

Václav Hudeček, houslista:

Foto: ČTK

Václav Hudeček

Paní ministryni jsem znal jen z mé Letní školy v Luhačovicích, kam se přišla z Vizovic, kde byla starostkou, podívat. Je to příjemná paní, ale se svou křehkostí asi takové ministerstvo nezvládla. Paní ministryně je mi líto, byla to nezkušená žena, ale její úkol by v této době těžko někdo zvládal.

Václav Postránecký, herec:

Foto: ČTK

Václav Postránecký

Dosažení kompetentnosti na těchto postech potřebuje tato země víc než blahobyt a rozkvět. Jenom kompetentní lidé jsou pro ni nadějí. Kompetentní člověk je snadno rozpoznatelný těmi, kdo dokonale ovládají problematiku oboru. Ti poznají kvalitu i pravý opak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám