Hlavní obsah

Díla Andyho Warhola budou k vidění na zámku v Hluboké nad Vltavou

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 13. července až do konce letošního září bude v Alšově jihočeské galerii na zámku v Hluboké nad Vltavou představeno umění klasika amerického popartu Andyho Warhola.

Foto: Jan Kouba, ČTK

Zámek Hluboká nad Vltavou

Článek

Vystavena budou díla z jeho nejúspěšnějšího období, tedy ze šedesátých let minulého století. K vidění bude na dvě stě děl umělce ze soukromých sbírek a galerií v České republice, na Slovensku a také v Německu. Část zapůjčí například Muzeum moderního umění Andyho Warhola ve slovenských Medzilaborcích.

V zámecké jízdárně, která bude speciálně upravena i osvětlena, uvidí návštěvníci výstavy slavné portréty Marilyn Monroe a Mao Ce-tunga i proslulé Campbellovy polévky, a to jak sítotisky, tak obrazy.

Mezi exponáty nebude chybět ani zcela unikátní kolekce třiceti obalů gramofonových desek, které umělec ve své době vytvořil pro různá hudební vydavatelství.

Část instalace navodí atmosféru Warholova ateliéru pojmenovaného The Factory, ve kterém vznikla většina děl a v němž se pořádaly divoké večírky s umělcovými přáteli. Návštěvníci výstavy si rovněž budou moci sítotiskem vytisknout vlastního Warhola na tričko nebo papír.

Reklama

Výběr článků

Načítám