Hlavní obsah

Britský spisovatel Iain Banks zemřel

Novinky, Stanislav Dvořák

V neděli zemřel britský spisovatel Iain Banks, informoval server BBC. Bylo mu 59 let a bojoval s rakovinou.

Foto: Profimedia.cz

Iain Banks

Článek

Banksův vydavatel ho v tiskovém prohlášení označil za "nenahraditelnou součást literárního světa". Podle stránky Banksophilia jeho žena uvedla, že spisovatel zemřel ráno v klidu a bez bolesti.

"Banksova schopnost kombinovat tu nejplodnější představivost se svým vlastním druhem groteskně černého humoru z něj dělala unikát," dodal vydavatel Little, Brown Book Group.

Spisovatel už smrt dlouho očekával a nedávno požádal o ruku svou životní partnerku Adele Hartleyovou. Prý se jí zeptal, jestli by se nestala „jeho vdovou“, což přesně odpovídá jeho naturelu.

Banks, kterého dobře znají příznivci sci-fi, se proslavil tituly jako Vosí továrna, Vraní ulice, Líc a rub, Most a Píseň kamene. Velká část jeho díla vyšla česky, některé tituly se právě připravují k vydání.

Jeho posledním dílem je kniha The Quarry. V Británii vyjde 20. června a je mimo jiné o muži, který bojuje s nemocí. Autor ale dříve uvedl, že knihu už dávno psal, když mu byla diagnostikována rakovina, takže nebyla iniciována vlastními zážitky. Vydavatel poslal první výtisky nové knihy Banksovi tři týdny před smrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám