Hlavní obsah

Národní galerie zavírá, Archa i Karlín ruší představení kvůli povodni

Národní galerie zavřela Anežský klášter a Valdštejnskou jízdárnu. Pražské Divadlo Archa s ohledem na aktuální povodňovou situaci ruší v nadcházejících dnech svá představení. Po zkušenosti z ničivých záplav v roce 2002, které zasáhly tuto suterénní scénu fatálním způsobem, Archa vyklidila prostory velkého sálu a přilehlých míst, oznámila mluvčí Archy Pavlína Svatoňová.

Článek

"Snažíme se tak předejít nežádoucím ztrátám technického vybavení a majetku," řekl ředitel Archy Ondřej Hrab. Nemá rád marnou práci, ale pevně věří, že úsilí celého týmu nakonec vyjde nazmar a nebude se opakovat stav před jedenácti lety. Vstupenky na zrušená představení Pérák a EKG je možné vyměnit na pokladně Divadla Archa.

Reprízu vyprodaného muzikálu Aida plánovanou na nedělní odpoledne zrušilo o víkendu Hudební divadlo Karlín. "Vyklidili jsme přízemí, kostýmy, kulisy a rekvizity přestěhovali ze suterénu do vyšších pater a teď jen vyčkáváme. Situaci nám usnadňuje, že dnes a v úterý tak jako tak nehrajeme," řekl mluvčí divadla Tomáš Matějovský. Také tuto scénu silně poškodily povodně v roce 2002. Těm, kteří v neděli mířili na Aidu, nabídne karlínské divadlo vstupenky na zářijové termíny.

V historické budově Národního divadla se v neděli odpoledne i večer hrálo představení Shakespearovy komedie Zkrocení zlé ženy, o dalším postupu má podle mluvčího této scény Tomáše Staňka rozhodnout během dopoledne krizový štáb. Podobná jednání povedou dnes i v Divadle v Dlouhé, kde největší škody před jedenácti lety napáchala spodní voda a obsah kanalizace. Hlediště bylo tehdy zaplaveno až pod balkony.

Karlínskou scénu povodeň v roce 2002 úplně zdevastovala, soubor se pod vlastní střechu po generální rekonstrukci vrátil až po dvaapadesáti měsících. Město do oprav investovalo 630 miliónů korun.

Zlatou kapličku ležící na vltavském nábřeží nyní takzvané technologické tunely vedoucí z náplavky neohrozí; jejich rekonstrukce skončila před rokem. Unikátní dílo přivádějící vzduch a vodu pro vzduchotechniku nyní uzavírají protipovodňová ocelová, elektronicky ovládaná čtyřtunová vrata umístěná v nábřežní zdi.

Stavba, nad níž měli dozor památkáři, spotřebovala téměř tisíc krychlových metrů betonu, přes 173 tun výztuží a 18 tun konstrukční oceli. Vystřídalo se na ní 850 pracovníků. Životnost základních nosných prvků je podle projektu společnosti Pontex minimálně 150 let.

K divadlům, která kvůli aktuální povodňové situaci v Praze zrušila večerní představení, se odpoledne přidala Ypsilonka, které měla uvést reprízu inscenace Faust a Markétka. "Diváci si mohou vstupenky vyměnit již dnes či do konce tohoto týdne. Zaměstnanci chtějí vyjít vstříc všem, kteří se potýkají s nepřízní počasí a povodněmi a nemohou se do centra Prahy dostat," uvedla mluvčí Aneta Filipová. Více informací je na stránkách www.ypsilonka.cz.

Pondělní a úterní představení zrušilo Divadlo v Dlouhé. Vstupenky mohou diváci vrátit nebo vyměnit na jiný termín v pokladně do 21. června.

Národní galerie zavřela Anežský klášter a Valdštejnskou jízdárnu

Národní galerie v Praze preventivně uzavřela klášter sv. Anežky, ve kterém je umístěna stálá expozice středověkého umění, a Valdštejnskou jízdárnu. Oba objekty budou uzavřené do pátku. "Přestože za současné situace nejsou umělecká díla ohrožena, zaměstnanci NG o víkendu v Anežském klášteře vyklidili nejníže položené prostory, exponáty a hmatovou expozici pro nevidomé," řekla mluvčí NG Eva Kolerusová.

Podle odborníků z NG zatopení objektu zatím nehrozí, fungují protipovodňová opatření z roku 2002, kdy byla instalována v kanalizaci nová čerpadla. Ředitel Sbírky starého umění Vít Vlnas, který je v současné době pověřen řízením celé NG,  řekl, že povodeň znovu přináší problém s tím, zda je Anežský klášter nejvhodnějším místem pro umístění vzácných gotických děl. O jejich stěhování se mluví dlouhodobě.

Uzavřena pro návštěvníky je z preventivních důvodů do pátku i Valdštejnská jízdárna a výstava Jan Křížek (1919-1985) a umělecká Paříž 50. let. Více než 300 exponátů, převážně kreseb, není bezprostředně ohroženo, uvedla mluvčí. V pondělí se z expozice evakuovalo přibližně 60 kreseb, práce na papíře jsou na případnou vlhkost velmi citlivé.

Také pražský koncert hudební skupiny Divokej Bill původně plánovaný na 5. června se z důvodu povodní ruší. Koncert v rámci Divokej Bill 15 Tour se měl odehrát pod širým nebem v areálu Žlutých lázní.

Reklama

Výběr článků

Načítám