Hlavní obsah

Rock ze staré školy připomíná Fogertyho výběrovka

Novinky, Stanislav Dvořák

Po nějaké době o sobě dal vědět bývalý frontman Creedence Clearwater Revival John Fogerty, který se spojil se svými hudebními přáteli tří generací, aby připomněl bohatství archívu americké rockové legendy „CCR“.

Foto: Sony

John Fogerty na desce Wrote a Song for Everyone

Článek

Deska Wrote a Song for Everyone je v podstatě jeho Best of, ale v netradičním pojetí, kdy s ním slavné písně zpívá i hraje někdo jiný. Fogerty si to celé dirigoval ve studiích v Los Angeles a v Nashvillu, kde nahrávky mixoval Bob Clearmountain.

Legendární CCR byli slavní hlavně na přelomu šedesátých a sedmdesátých let, poměrně brzy se ale rozhádali a rozpadli. Přesto desky jako Bayou Country či Cosmo’s Factory zná každý rocker, položily základy southern rocku. Jejich směs blues, rocku a country se stala nesmírně populární hlavně v USA, ale CCR pronikli na často pochybných nahrávkách i do tehdejšího Československa.

Album otevírá trochu tvrdší verze velmi slavného a velmi starého hitu Fortunate Son (zněl mimo jiné i ve filmu Forrest Gump), na jehož hutnějším zvuku se nově podíleli Foo Fighters. Následují další klasiky jako Bad Moon Rising (Zac Brown Band), Long As I Can See the Light (My Morning Jacket), Born on the Bayou (Kid Rock), Someday Never Comes (Dawes), Who'll Stop the Rain (Bob Seger) a Have You Ever Seen the Rain (Alan Jackson).

Celé to uzavírá pěkně rozjetá a hlučná gospelo-countryová coververze Proud Mary, na které se s Fogertym podílela vynikající mladá zpěvačka Jennifer Hudsonová a Allen Toussaint s The Rebirth Brass Bandem. Šlape jim to stejně jako Tině Turner, která tu píseň udělala nezapomenutelnou.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám