Hlavní obsah

Neví se, kdo bude pořádat České lvy

Právo, ČTK, míš

Dlouholetá kritika způsobu vyhlašování a organizace filmových cen Český lev vyvrcholila roztržkou členů prezidia České filmové a televizní akademie, která ceny uděluje, se zakladatelem cen i akademie a jejím ředitelem Petrem Vachlerem.

Článek

Filmařům vadí to, že se z nich stává rukojmí reklam, jež Vachler dojedná a jimž je podřízen do značné míry charakter slavnostního večera. Do budoucna se uvažuje o několika variantách – počínaje prodejem přes pronájem licence až k založení jiných cen.

"Mým cílem je uchovat tradici Českého lva, nejednat primárně o financích, ale o dohodě, jak pokračovat, aby nevznikla další filmová cena," sdělil Právu Vachler a dodal, že další zasedání ČFTA by se mělo konat příští týden.

Přehnaná cena

Filmaři považují cenu 25 miliónů korun, za kterou by byl producent udělování výročních cen Český lev Petr Vachler ochoten tuto značku prodat, za slušným slovem nadhodnocenou. Řekl to předseda dozorčí rady České filmové a televizní akademie (ČFTA) Ivo Mathé.

O roztržce mezi ČFTA a Vachlerem, který je ředitelem ČFTA, informoval deník Mladá fronta Dnes. Podle Mathého akademiky zneklidnila informace, že si Vachler nechal napsat Českého lva na sebe a navíc prý usiluje o získání ochranné známky i na název České filmové a televizní akademie. "To je trošku přes čáru. Ale problém trvá už několik let včetně kvality toho pořadu," uvedl Mathé. Vachler je podle něj soukromá osoba, jež vlastní firmu VAC - Vachler Art Company, která předávání Českých lvů produkuje, jedná se sponzory i televizemi a do jisté míry akademii ovládá. Ta se musela vzepřít dříve či později, dodal.

Prezídium ČFTA proto svolalo v úterý valnou hromadu, která dala jeho členům mandát k dalšímu jednání o licencování značky či jejím odkupu. "Kromě prezídia, správní a dozorčí rady jsme k jednání přizvali co možná největší počet členů," řekl Mathé. Podle něj se dostavil skutečně reprezentativní vzorek včetně Jana Hřebejka, Petra Zelenky, Jiřího Brožka či Vladimíra Michálka. "Zazněla spousta názorů, vesměs ve shodě s prezídiem," dodal s tím, že akademie se změní v občanské sdružení a o producentovi a režisérovi slavnostního večera bude rozhodovat prezídium.

"My uznáváme zásluhy pana Vachlera, že vše vymyslel, staral se a sháněl finance. Proto jsme mu nabídli, aby licenci na Českého lva akademii pronajal," podotkl Mathé. Pokud by se to nepodařilo, ČFTA se může emancipovat a udělá cenu novou, i když by tak dosavadní kontinuita byla ztracena.

"Jsme na počátku – třeba to ještě všechno dopadne dobře," dodal předseda dozorčí rady s tím, že jednání mají být uzavřena do konce června.

Zrušit nominační večer

Letos se Čeští lvi udělovali podvacáté. Akademici Vachlerovo pojetí dlouhodobě kritizují. Právě jeho společnost VAC - Vachler Art Company však po celou dobu zajišťovala na ceny i provoz akademie finance a byla producentem nominačního a finálového večera. Ředitel České televize Petr Dvořák by prý přenos "zbytečného nominačního večera" zrušil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám