Hlavní obsah

V Ostravě se svým bandem vystoupí americký skladatel Philip Glass

V Ostravě se svým bandem The Philip Glass Ensemble v srpnu vystoupí slavný americký skladatel Philip Glass. Své skladby bude hrát na keyboardy. Glass v Ostravě vystoupí během festivalu Ostravské dny nové hudby, informovala za pořadatele Kristýna Konczyna.

Článek

Koncert se uskuteční v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích. "Slyšet živě dílo Music in Twelve Parts s autorem, který se provedení sám aktivně účastní jako hráč na keyboardy, je příležitostí, jež se člověku může naskytnout jen jednou v životě," řekla. Skladba je dlouhá pět hodin a orchestr ji s přestávkami odehraje celou.

Glass se narodil v roce 1937. Tento americký hudební skladatel patří společně se Stevem Reichem, Terrym Rileyem, Johnem Adamsem a Michaelem Nymanem k nejznámějším současným minimalistickým skladatelům. Od 70. let ve svých skladbách používá prvky jako ostinátní opakování současně znějících motivů odlišných délek, vytvářející polyrytmickou strukturu, nebo aditivní princip - postupné prodlužování nebo zkracování frází, měnící rytmický a melodický obsah.

K jeho skladbám z raného období patří Music in Fifths, Music in Similar Motion, Music With Changing Parts, Music In Twelve Parts, Northstar a opera Einstein na pláži. Jeho pozdější tvorba zahrnuje hudbu komorní, orchestrální, vokální, operní, scénickou i filmovou. Mezi jeho nejznámější díla patří hudba k filmům Hodiny nebo Kundun.

Ostravské dny nové hudby, které slouží ke vzdělávání soudobých autorů, se budou konat posedmé od 12. do 31. srpna. Od 16. srpna bude součástí programu i Festivalu nové a experimentální hudby. Akce se zúčastní umělci z České republiky, Číny, Jižní Afriky, Kanady, Lotyšska, Maďarska, Nizozemí, Německa, Iránu, Irska, Izraele, Polska, Slovenska, Španělska, USA a Velká Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám