Hlavní obsah

Ultima Vez se vrátila k tanci na hraně plnému rizika

Novinky,
Praha

Slavný vlámský taneční soubor Ultima Vez choreografa Wima Vandekeybuse nastudoval znovu své první průlomové představení What The Body Does Not Remember (Co si tělo nepamatuje) z roku 1987. Ultima Vez s ním vystoupí 28. a 29. května v pražském Divadle Archa.

Foto: Divadlo Archa/Danny Willems

Soubor Ultima Vez pracuje s rizikem

Článek

What The Body Does Not Remember bylo revoluční ve své přístupu. Tanečníci si pohazovali s cihlami nebo nad sebou skákali, takže bylo jasné, že v každém okamžiku se musejí naprosto koncentrovat, byl to skutečný tanec na hraně.

Nebezpečí pak umocňovalo napětí mezi tanečníky, podtrhávalo, jak se v jejich vztazích střetávají síly přitažlivosti a odpudivosti.

Přestavení dostalo v roce 1988 v New Yorku prestižní cenu Bessie Award. V Praze ji Ultima Vez uvedla v roce 1997 v rámci derniérového turné.

Foto: Divadlo Archa/Danny Willems

Soubor Ultima Vez pracuje s rizikem

Část přelomové choreografie se pohazováním cihlami se objevila i v představení Spiegel / Zrcadlo, které bylo ohlédnutím za minulostí souboru, jehož pojetí bylo občas označováno odpůrci jako eurocrash.

V novém nastudování se objeví i český tanečník Pavel Mašek. Pamětníci budou moci srovnávat, zda se pojetí změnilo, ostatní mohou pocítit sílu a vzrušení z rizika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám