Hlavní obsah

Postavy seriálu Čtyři z tanku a pes ožijí na jevišti Divadla loutek Ostrava

Právo, Aleš Honus

Slavný román a také pozdější televizní seriál Čtyři z tanku a pes ožije od pátku na jevišti Divadla loutek Ostrava. Od 17 hodin se zde na alternativní scéně koná premiéra představení s názvem Šaryk vzpomíná. Ostravští loutkáři ji připravili za režijního vedení Radovana Lipuse.

Foto: Roman Polášek

Ze zkoušky nové inscenace Šaryk vzpomíná, která má v pátek premiéru v Divadle loutek Ostrava.

Článek

Představení podle legendárního válečného příběhu osádky tanku 102 a jejich věrného německého ovčáka Šaryka připravili stejní tvůrci, kteří stáli u zrodu mimořádně úspěšného představení Z deniku Ostravaka, které se hraje už osmou sezónu před vyprodaným hledištěm.

Autorem hry je Marek Pivovar, scénu opět vytvořil Marek Pražák a autorkou kostýmů je výtvarnice Eva Kotková. Příběh, který vzešel z pera polského novináře a spisovatele Janusze Przymanowského, se stal u nás populárním především díky filmovému zpracování. Seriál, který tehdy vysílala Československá televize, měl 21 dílů a šlo v podstatě o jediný akční seriál vysílaný v zemích východního bloku.

„Neohrožené tankisty v seriálu čekala na dlouhé cestě za osvobozením Polska spousta bojových výzev, ale také řada humorných situací. Z nich čerpají vzpomínky statečného a mimořádně talentovaného německého ovčáka Šaryka, který je ústřední postavou nové inscenace,“ uvedla produkční divadla Ivana Kytlicová.

Politika a vtipy

V jevištním provedení však podle ní nejde o dramatizaci románu ani o adaptaci seriálu, ale spíše o vzpomínku zcela prostou nostalgie, o níž se režisér a spoluautor Radovan Lipus vyjádřil jako o zábavně kruté expedici do hry, do dětství i do války.

„S původní předlohou autoři i inscenátoři nakládají nepietně v duchu programové lehkovážnosti, o to silněji se však na pozadí gejzíru vtipných slovních hříček a inscenačních nápadů odráží nesmlouvavá výpověď o politických konsekvencích druhé světové války a následných politických událostech ve střední Evropě,“ dodala Kytlicová.

V hlavních rolích se mohou diváci těšit na Tomáše Rossiho, Ivana Fellera, Nikose Engonidise a Lukáše Červenku. Mladého psa Šaryka si zahraje Karel Růžička, v roli odrostlého ovčáka bude účinkovat Antonín Šimela. Po páteční premiéře se nejbližší představení pro veřejnost odehraje v neděli 26. května od 17 hodin a poté bude divadlo novou inscenaci uvádět v rámci pondělních večerních představení pro dospělé.

Reklama

Výběr článků

Načítám