Hlavní obsah

Nové knihy: Nabokov, Soukupová, Theorin, Harperová, Škrábek

Právo, František Cinger

Poveletržní novinky se vracejí ke klasice. Vychází neznámá próza ruského exulanta Vladimira Nabokova i vyznání Francouze Apollinarea. Doplňuje je dobrodružství Francouze Louise Armanda i vzpomínky Jany Soukupové na dobu normalizace. Následuje detektivka Švéda Johana Theorina, příběh Američanky Melisy de la Cruzové i historický příběh její rodačky Karen Harperové.

Článek

Vladimir Nabokov:

Slídil

Nové knihy

Novela z ruského období Nabokovovy tvorby, zasazená do prostředí ruské emigrace v Berlíně poloviny 20. let, je svéráznou fraškou na detektivní téma i textem odrážejícím touhu protagonisty a vypravěče dobrat se v chaotickém okolním světě alespoň náznaku řádu.

Paseka, přeložil Pavel Dominik, 104 stran, 190 Kč

Guillaume Apollinare:

Deník

Nové knihy

Připomenutí života nespoutané básnické osobnosti, která svou invencí ovlivnila celé 20. století, o českém umění nemluvě. Ožívají Picasso, Matisse, Henri de Régnier.

Akropolis, přeložila Jana Podhorská, 78 stran, 198 Kč

Louis Armand:

Snídaně o půlnoci

Nové knihy

Parta studentů si života užívá opravdu naplno – mejdany, láska, akce, sex. Někteří z nich přicházejí na to, co znamená mít vážnější vztah, a každý z nich má nějaké svoje tajemství. Ashley má „divokou“ pověst a vyznává nevázaný životní styl. Co když je to ale přetvářka?

Argo, přeložil David Vichnar, 64 stran, 229 Kč

Jana Soukupová

Štatl za Husáka, o Brně v normalizační kocovině mezi léty 1970 až 1989

Nové knihy

Štatl je v tuzemsku jen město Brno. A za Husáka - to bylo období, kdy dělat kariéru znamenalo vlastnit rudou knížku. Na opačné straně bujel život těch, kteří si hodlali uhájit co nejvíce osobní svobody - a tato kniha dokládá její velkou rozmanitost.

Host, 360 stran, 349 Kč

Johan Theorin:

Skrýš

Nové knihy

Jan Hauger, mladý učitel, přichází pracovat do mateřské školky ve větším městě na západním pobřeží Švédska. Mýtina ale není běžná školka – sousedí s psychiatrickou klinikou, jíž se mezi lidmi říká Svatá Psycho, kde jsou internováni psychicky narušení pachatelé.

Moba, přeložil Jaroslav Bojanovský, 416 stran, 349 Kč, e- kniha 239 Kč

Melisa de la Cruzová:

Spící tajemství

Nové knihy

Po nečekaném odhalení Blissiny pravé identity a krvavých událostech v Riu je jasné, že stříbrokrevní jsou skutečnou hrozbou. Modrokrevní, zvyklí na luxusní život v New Yorku, najednou musejí bojovat o holý život, a jejich jedinou nadějí na vítězství možná bude polokrevná Schuyler Van Alenová, pro kterou někteří mají jen slova pohrdání.

BB art, přeložila Adéla Bartlová, 272 stran, 199 Kč

Karen Harperová:

Zahrada plná jedu

Nové knihy

Detektivní příběh z alžbětinské Anglie, píše se rok 1558. Princezna Alžběta očekává ve venkovském vyhnanství další osud. Zemi vládne její nevlastní sestra Marie I. Matka Alžběty Anna Boleynová nahradila v lásce Jindřicha VIII. i na trůnu Mariinu matku Kateřinu Aragonskou, a to Marie nemůže Alžbětě odpustit

BB art, přeložila Anna Grušová, 240 stran, 249 Kč

Zuzana Beranová:

Všechny vůně Afriky

Nové knihy

Vůně starodávné magie, temných rituálů, krví nasáklé země i nepolapitelného temperamentu jejích mužů. Afrika, která z vás dostane to nejlepší i to nejhorší a zbytek odhodí do prachu prudkého slunce. Tereza se do Afriky vydala za poklidnou úřednickou prací na českém konzulátě v Keni.

Jota, 304 stran, 298 Kč

Rudolf Kučera:

Život na příděl

Nové knihy

Jak proměnila 1. světová válka každodenní život statisíců dělníků v českých továrnách? Jaké nové významy dostávaly v prostředí akutního materiálního nedostatku základní aspekty lidského života, jako například kde, jak a co jíst nebo v jakých podmínkách a s kým pracovat?

Nakladatelství Lidové noviny, 214 stran, 229 Kč

Josef Škrábek:

Sudetští Němci o sobě

Nové knihy

Autor (85) je synem českého otce a německé matky, dokáže se však na česko-německou problematiku dívat vyváženě, jak dokazuje i jeho předchozí kniha Včerejší strach. Nyní se soustředil na to, jak nás vidí lidé, kteří museli po 2. světové válce odejít z republiky.

Susa, 262 stran, 200 Kč

Brian Azzarello, Eduardo Risso

100 nábojů – Posmrtné blues

Nové knihy

Wylie Times přicestuje v komiksovém příběhu do New Orleansu s hlavou plnou vzpomínek na Rose a s kufříkem od agenta Gravese. Wylie Rose miloval a teď je mrtvá, právě Gravesův kufřík mu dopomůže zjistit pravdu o její smrti.

BB art, přeložil Petr Zenkl, 224 stran, 499 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám