Hlavní obsah

Modelky v pražském Mánesu

Právo, Peter Kováč

V knihovnách najdete stovky a stovky přehledů o životech malířů, ale skoro vůbec neexistují dějiny dívek a žen, které jim stály či ležely modelem.

Foto: z výstavy Metamorphoses

Kráska od Alexandra Cabanela.

Článek

Přitom právě jejich těla i tváře zdobí mistrovská díla v nejslavnějších světových galeriích. Jen některé z nich vystoupily z anonymity, nejčastěji proto, že svůj osud natrvalo spojily s životem velkých tvůrců nebo že se po čase staly samy umělkyněmi.

Modelky malířů 19. a 20. století představuje výstava Metamorphoses, která je otevřena do 31. května ve výstavní síni Diamant v Praze, kde získal svůj dočasný útulek spolek Mánes.

Jde o soukromou sbírku společnosti Karlštejnská, kde se sběratelský zájem soustředil na krásné i tajemné ženy a na způsob, jak je malíři zobrazují, a to od velkých akademiků předminulého století až po bouřliváky meziválečné avantgardy.

Obsáhlou výstavu odborně připravil historik umění Michael Zachař. Diváci na ní najdou sto obrazů uspořádaných do jednotlivých sekcí s názvy Klasická krása, Kouzlo poloaktu, Tajemná, Touhy a naděje, V ateliéru, Akt v krajině, Snění a touhy, Rozhovory a doteky.

Alfons Mucha je vystaven vedle Luďka Marolda, Vojtěch Hynais vedle Alexandra Cabanela, Jan Bauch vedle Coubina, Emil Filla vedle Rudolfa Kremličky. Je to nápaditě připravená a zajímavě udělaná konfrontace dokumentující proměny ve vyobrazování modelek – vše je doplněno rozsáhlým katalogem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám