Hlavní obsah

Rusové těžce nesou neúspěch v Eurovizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov se v úterý při jednání s ázerbájdžánským kolegou chopil tématu blízkého srdcím jeho krajanů, a sice údajné "hanebné krádeže hlasů" pro ruskou zpěvačku ve víkendovém finále písňové soutěže Eurovize. Ruské fanoušky rozhořčilo, že zatímco ruské hlasy pomohly Ázerbájdžánci ke stříbru, z Ázerbájdžánu se ruská zpěvačka údajně žádné podpory nedočkala. To prý od někdejší sovětské republiky vypadá jako pořádný podraz.

Foto: Reuters

Ruská zpěvačka Garipovová

Článek

V Malmö vyhrála favorizovaná Dánka Emmelie de Forestová, na druhém místě skončil Ázerbájdžánec Farid Mammadov a na třetím ukrajinská zpěvačka Zlata Ogněvičová. Ruská interpretka Dina Garipovová byla s odstupem až pátá. O úspěchu či neúspěchu interpretů rozhodují hlasováním přímo televizní diváci.

Šéf ázerbájdžánské diplomacie Elmar Mammadjarov po jednání s ruským kolegou tvrdil, že v ázerbájdžánském "esemeskovém" hlasování Garipovová skončila druhá a dostala deset bodů, a ne nulu, jak zaznělo v přímém přenosu z Malmö.

Kam se poděly hlasy

"Všichni tři operátoři hlásili, že Rusko je druhé. Kam se ale tyto hlasy poděly, jak zmizely, to je otázka pro naši televizi, protože ta je partnerem Evropské vysílací unie," uvedl Mammadjarov. "Musíme objasnit, co se stalo s hlasy, které občané Ázerbájdžánu dali ruské reprezentantce," dodal.

Mezitím šéf ázerbájdžánské televize Džamil Gulijev veřejně ujistil, že v ázerbájdžánském hlasování Rusko a jeho interpretka přesvědčivě uspěly, a tak i televize sdílí "rozhořčení veřejnosti, inteligence a také tvůrčích lidí" nad záhadným zmizením této podpory. Jev nikterak nevysvětlil, nicméně vyjádřil naději, že incident, "možná zosnovaný jistými zájmovými skupinami, nevrhne stín na bratrské vztahy ruského a ázerbájdžánského lidu".

I Lavrov pohrozil, že "hanebná krádež hlasů" nezůstane bez odpovědi – nejprve si počká na vyčerpávající vysvětlení od ázerbájdžánské televize a pak se Moskva a Baku pustí do blíže neupřesněných společných kroků. Zcizené či zatoulané ázerbájdžánské body by ruské zpěvačce nestačily ani k postupu na čtvrtou příčku, natož na medailové pozice. Nicméně sama soutěž je v Rusku nesmírně populární a ostře sledovaná. Naopak ve vyspělých západních zemích je považována spíše za směšnou a skutečné hudební špičky se jí neúčastní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám