Hlavní obsah

Gatsby v Cannes nepřesvědčil

V jihofrancouzském Cannes začal ve středu večer 66. ročník slavného filmového festivalu, který potrvá do 26. května. O Zlatou palmu pro nejlepší snímek se uchází 20 filmů, pod něž se jako režiséři podepsali například Jim Jarmush, Steven Soderbergh, Roman Polanski, François Ozon nebo bratři Coenové. Český zástupce ve výběru pro hlavní cenu chybí. Zlatou palmu za celoživotní dílo dostane francouzský herec Alain Delon.

Foto: Jean-Paul Pelissier , Reuters

Herci z filmu Velký Gatsby v Cannes: Leonardo DiCaprio, Carey Mulliganová a Elizabeth Debickiová

Článek

Festival začal promítáním nového filmového zpracování klasického románu Velký Gatsby režiséra Baze Luhrmanna. Snímek uzpůsobený pro trojrozměrné promítání ale kritiky nepřesvědčil, neboť je podle některých příliš kýčovitý a je také příkladem vítězství stylu nad obsahem.

Reuters v souvislosti se zahajovacím filmem poznamenal, že nejde o světovou premiéru, což je pro tento festival výjimečné. Velký Gatsby již vstoupil do kin ve Spojených státech a Kanadě.

Přehlídku filmů na Azurovém pobřeží se zhruba 40minutovým zpožděním zahájili společně Leonardo DiCaprio a bollywoodská hvězda Amitábh Baččan, který si po boku DiCapria zahrál ve Velkém Gatsbym jednu z hlavních rolí.

Mezinárodní svátek filmu vyvrcholí v neděli 26. května, kdy porota pod vedením režiséra Stevena Spielberga oznámí vítěze v jednotlivých filmových kategoriích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám