Hlavní obsah

Nejdražší dílo žijícího umělce vydražili za 37 miliónů dolarů

Nejdražším vydraženým dílem žijícího umělce se stal obraz německého malíře Gerhadra Richtera. Velkoformátové dílo "Domplatz, Mailand" (Náměstí katedrály, Milán) získal v úterý vítěz aukce za 37 miliónů dolarů (téměř 740 miliónů Kč).

Foto: Profimedia.cz

Obraz Domplatz, Mainland od Gerharda Richtera

Článek

Podle newyorské aukční síně Sotheby's, kde se dražba konala, je novým majitelem čtvercového obrazu o rozměrech téměř tři krát tři metry soukromý americký sběratel. Dílo si v roce 1968 objednala společnost Siemens Elettra pro své milánské sídlo. Experti obraz považují za výjimečný příklad Richterovy fotografické malby, snažící se o co nejvěrnější zachycení skutečnosti. Při použití této techniky Richter svá díla lehce rozmazával, čímž dosáhl jejich originální podoby.

Dnes 81letý malíř žije a pracuje v německém Kolíně nad Rýnem. Svá první díla vytvořil již v 50. letech minulého století, když vystudoval uměleckou akademii v Drážďanech. Uspořádal řadu samostatných výstav po celém světě a jeho práce jsou dnes velmi ceněny. O tom svědčí podle agentury AP i fakt, že dosud vedlo žebříček nejdražších obrazů žijících umělců jiné jeho dílo, které se loni prodalo o necelé tři milióny dolarů levněji.

Vedle Richtera se na předních místech žebříčku pohybují například Jasper Johns, Jeff Koons či Damien Hirst. Milánský obraz nabídla do dražby společnost Hyatt Hotels Corporation. Z části získaných peněz chce pořídit nová umělecká díla do svých hotelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám